Pedro Lima och Linnéa Sundberg vinner nya ”Paradise” – talar ut om hårda kritiken

Det ska vinnarna göra för vinstsumman • Tone Sekelius om transfobin • Viaplay om tittarsiffrorna

Uppdaterad 2024-01-12 | Publicerad 2023-01-11

Pedro Lima och Linnéa Sundberg är vinnarna av ”Paradise”.

Men hela säsongen har präglats av den hårda kritiken mot det omgjorda formatet.

– Folk hatade det redan innan, de flesta hade bestämt sig, säger Pedro Lima.

Pedro Lima, 29, och Linnéa Sundberg, 20, röstades fram som det vinnande paret av de utslagna deltagarna i ”Paradise”.

När det sedan kom till den klassiska kulceremonin valde ingen av dem att kasta kulan. Därmed delar de på vinstsumman på 500 000 kronor, som efter skatt blir ungefär 175 000 kronor var.

– Jag vill resa. Jag kommer att köpa en resa till min mamma som är från Brasilien. Sedan, jag vet inte... köpa lite kläder och festa lite, säger Pedro Lima.

Linnéa Sundberg är delvis inne på samma spår.

– Jag gillar att hitta på äventyr, så jag kommer att förmodligen lägga pengarna på något spännande äventyr och resa.

Hon kom in i programmet den fjärde veckan, medan Pedro Lima har varit med sedan start, en resa som inleddes skakigt med att direkt hamna på solo.

– Jag tror att den största anledningen till varför jag kom så långt är för att människor underskattade mig. Att det blev lite ”det är lite synd om Pedro”. Det kunde jag utnyttja till min fördel, hundra procent.

Om mobbningen: ”Folk är så okunniga kring ickebinära”

Samtidigt präglades ”Paradise” av kritik redan innan premiären. I takt med att deltagarna släpptes så svämmande kommentarsfältet över av hårda ord mot de nya deltagarna och programmet kallades för ”pk hotel” och ”Borås hotel”.

Linnéa Sundberg och Pedro Lima.

För Pedro Lima, som är ickebinär, var det väntat att få elaka kommentarer.

– Folk hatade det redan innan, de flesta hade bestämt sig. För min del visste jag att min presentationsvideo skulle sticka ut väldigt mycket, så jag hade ganska låga förväntningar. I dag ser jag det här som att det är klart som fan att jag ska synas, att jag känner så ännu mer. Att jag har blivit dömd på det sättet är bara ett bevis på att folk är så okunniga kring ickebinära och queer-personer. För mig är det helt sjukt, det är 2023 och fortfarande måste jag göra allt det här för att känna mig accepterad.

Att det var väntat med mobbing gjorde det inte mindre smärtsamt.

– Det är som för vem som helst, att det är klart att det inte är kul att höra och se. Det är mitt liv. Vad ska jag säga. För mig blir det att de attackerar min sexualitet, min ickebinärhet, att jag är queer. Det har alltid varit så, det är inget nytt tyvärr. Det enda som är nytt är att jag vann och tar plats och syns.

Samtidigt har stöd funnits när det har behövts.

Viaplay har funnits där ständigt.

Paren som stod i final

Tone Sekelius om transfobin

Även programledaren Tone Sekelius, 25, vittnar om en liknande upplevelse.

– Jag har mött på en del transfobi som har varit ganska jobbig, för den kritiken är inte baserad på min prestation. Prestationsbaserad kritik kan jag ta till mig av och lära mig av, men det är inte något som jag har sett så mycket av. Den kritiken som har varit negativ har varit just ”hur kan ni ta in Tone”, att jag har förstört programmet och att jag är en ”man i klänning”. Det har varit transfobiskt baserade kommentarer, det handlar inte om kritik då.

Hon säger att hon själv har varit nöjd med sin insats och att upplevelsen på plats var fin.

Tone Sekelius

Tone Sekelius har precis kommit hem från inspelningen av den andra säsongen som sänds i höst. Hur det blir framöver får hon se.

– För min del känns det skönare att skriva på en säsong i taget, om det skulle vara något. Men om jag får så fortsätter jag gärna.

Viaplay visar inte upp siffrorna

Om det nya formatet fick det tittartapp som många av kritikerna på sociala medier menade att programmet skulle få, både innan och efter premiären, är oklart.

– Vi kommunicerar inte tittarsiffrorna på Viaplay, men man kan konstatera när man tittar på topplistan att den har legat stadigt i topp fem över det som är mest tittat på Viaplay under hela säsongen, säger Susanne Nylén, presschef på Viaplay Group.

Huruvida det blir fler säsonger efter den redan inspelade andra säsongen ger hon inte besked om nu.

– Så långt har vi inte kommit än men vi är otroligt nöjda med hur det har gått hittills.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln