Tankeväckande och vass humor av Nour El Refai

Så bra är nya standup-föreställningen

En miljonpublik ser henne som panelmedlem i TV4:s ”Masked singer Sverige”.

Nour El Refai kommer definitivt mer till sin rätt som stå upp-komiker. Hon är fräck, smart, feministisk och, framför allt, hela tiden väldigt rolig.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Nour El Refai – säger skämt i ca 75 minuter

Standup-föreställning på Södra Teatern, Stockholm, av och med Nour El Refai.


Jag har inga moraliska betänkligheter mot att Nour El Refai gör reklam för vad det nu är för något (jag har en förmåga att koppla bort hjärnan så fort en reklamfilm dyker upp i rutan) eller är med i tramsprogrammet ”Masked singer Sverige”. Fast… pengar har väl en framgångsrik stå upp-komiker ändå så att det räcker, har jag tänkt. Men å andra sidan har det varit pandemi och hon har varit mammaledig och kanske tycker sonen, 4,5 år, att det är kul att se mamma i tv.

Nour El Refai.
Bland det bästa man kan se på standup-scenen just nu

Tycker bara det är trist när begåvade människor inte gör det de är bäst på.

Det gör Nour El Refai nu i… jag klockade det till 79 minuter, hon kunde gärna ha fått fortsätta ett tag till.

Den här turnén har för övrigt har pågått ett tag. Och fortsätter ända fram till slutet av året. Därför en recension nu.

Och det är bland det bästa man kan se på standup-scenen just nu.

När hon inledningsvis förklarar att det ska handla om livet som småbarnsförälder, hinner jag för några sekunder tänka ”vi har hört och sett det förut”. Skämtar inte alla stå upp-komiker som fått barn om det?

Hur man retar sig på andra barns föräldrar, särskilt fjompiga pappor

Men vi har inte hört det här förut. Nour El Refai vågar dra fram de mörkaste tankarna man annars döljer som nybliven förälder. Hur man retar sig på den andra förälderns tillkortakommanden i föräldraskapet. Hur man retar sig på andra barn. Hur man retar sig på andra barns föräldrar, särskilt fjompiga pappor. Och ur hennes kvinnliga perspektiv: hur saker många tar för givet att kvinnor ska fixa ihop med barnen, anses gulligt och storslaget om männen gör samma sak.

I botten finns ett feministiskt perspektiv, men Nour El Refai vrider och vänder på saker på ett högst oväntat sätt. Är inte sällan fräck och grov i munnen. Kliver in och ut ur olika roller som den bra skådespelare hon också är. Gör avsteg och skämtar då och då om något helt annat.

Det är också en show som väcker tankar. Jag hamnar efteråt i intensiva diskussioner om vad vi just sett med både mitt eget (kvinnliga och minst lika positiva) sällskap och med några andra kvinnor som också varit på Södra Teatern.

Jag blir inte av med Nour El Refai vid frukosten dagen efter heller. En väldigt rolig del i showen handlar nämligen om vilka människor som är bäst; kaffe- eller tedrickarna.

Nour El Refais humor är aningen vassare, den här gången

Vad jag minns, nämner Nour el Refai aldrig den pappa hon delar föräldraskapet med vid namn, men de flesta vet väl att den som hon stundtals skojar rätt friskt med är Henrik Schyffert.

Jag tycker mycket om hans show ”Schyffert forever”, också på turné. Den tangerar sambons egentligen bara kring ett ämne, föräldramöten på förskolan. Och jag vill inte åstadkomma osämja vid deras frukostbord, så jag skriver att de är lika roliga.

Fast Nour El Refais humor är aningen vassare, den här gången.

ANNONS