Christian Falk sommarpratade: "Kommer snart träffa Zappa"

Uppdaterad 2014-07-27 | Publicerad 2014-07-26

Artisten och producentens sommarprat sändes postumt i ”Sommar i P1”

Den hyllade artisten och producenten Christian Falk förlorade kampen mot cancern. I sitt sommarprat, som sändes postumt i dag, hälsade han till sin döde son:

– Jag har bara några saker kvar att fixa. Sen kommer jag.

I februari fick den 52-årige Christian Falk diagnosen: Han hade drabbats av cancer i bukspottskörteln. Han dog tidigare i veckan, bara fem månader efter cancerbeskedet.

På lördagen sändes Christian Falks sommarprat i P1. Han inledde med att spela en låt av artisten Frank Zappa som avled 1993, 52 år gammal.

Falk beskrev Zappa som en av hans husgudar.

– Jag tror inte på ödet, men det ser ut som att jag också kommer att stanna på 52. Det verkar som att Zappa och jag snart kommer att träffas, sa han i programmet.

Tuff uppväxt

Christian Falk berättade om sin tuffa uppväxt. Hans mamma levde ett kringflackande och stökigt liv som modell. När Christian bara var några månader gammal lämnade hon honom till hans mormor och morfar. Vid ett tillfälle räckte de över luren när mamman ringde från Paris för att berätta att hon tänkte ta livet av sig.

En lärare upptäckte Christians musikaliska begåvning. Han gjorde inträdesproven för Adolf Fredriks musikklasser. Blev antagen, men tackade nej.

– Jag gjorde det för att skydda både mig och min familj. Det skulle innebära massor av åtaganden för dem, och för mormor var det tufft bara jag blev förkyld.

– Ofta satt jag i trappan och grät. Ibland var det någon som frågade hur det var, men det blev aldrig någon förändring.

Musiken blev räddningen

Musiken kom tidigt att bli en livlina för Christian Falk. I programmet berättade han om hur han stod i timmar i skivbutiken och lyssnade på skivor.

– Det har varit omvägar hela tiden. Ingenting har någonsin varit enkelt och rakt, men jag har tagit mig fram ändå.

– Det gick inte att hålla mig borta från musiken. Den vägen var redan upptrampad.

"Alltid velat leva"

Uppväxten kom att få stor inverkan på Christians liv. För tio år sedan mådde han mycket dåligt, och använde narkotika.

– Jag hade en vidrig period. Jag gick långt utanför mina egna gränser, och jag var nog ganska illa ute.

– När man befinner sig på ett pendeltåg klockan åtta på morgonen för att köpa kola av någon i någon förort, då vet man att något inte står rätt till, säger han i programmet.

– Men även när det har varit som värst har jag alltid velat leva.

Christians erfarenheter har gjort honom medveten om utsatta människors situation.

– Jag tycker att det finns ett utbrett förakt för svaga människor, sa han i sommarpratet.

Diagnosen var en befrielse

Christian Falk drabbades av tinnitus, och slutade med musiken. På grund av ekonomiska problem tvingades han dock ta upp den musikaliska verksamheten igen.

I programmet berättade han om kampen mot myndigheterna.

– Jag pajade periodvis ihop fysiskt, och kände att jag skulle gå sönder. Och det gjorde jag också, säger han.

I februari i år besökte Christian Falk akutmottagningen tio-tolv gånger för att få svar på varför han mådde så dåligt. Till slut fick han beskedet: Cancer i bukspottskörteln och gallgångarna.

– Då kändes diagnosen nästan som en befrielse. Jag hade en historia om mitt tillstånd och varför jag mådde som jag mådde.

– När jag befann mig i social och ekonomisk kris fanns inte någon hjälp att få. Nu när jag fått en dödsdom får jag all hjälp jag ber om. Det är jag naturligtvis tacksam för, men det är en märklig prioritering som samhället gör.

Hälsade till döda sonen

Kritiken mot samhället och stödet till människor som har det svårt var stark i Christians sommarprat.

– Det sägs att det finns ett socialt skyddsnät i samhället. Men den som har adressen till det där skyddsnätet får gärna skicka den till mig.

Men mitt i allt mörker fann Christian också ljus. Han berättade om förlorade vänskapsband som återknutits efter cancerdiagnosen:

– Jag har faktiskt haft några av de finaste dagarna i livet.

Christian Falk avslutade sitt sommarprat med en hälsning till sina barn: Döttrarna Vanessa och Vita, och sonen William som tog sitt liv efter en tids depression, endast 24 år gammal.

– Älskade döttrar, jag finns hos er, sa han.

– Och William, jag börjar närma mig. Jag har bara några få men viktiga saker kvar att fixa. Sen kommer jag.

Spelades in tidigare i somras

Christian Falks sommarprat spelades in tidigare i sommar. Beslutet att sända det efter hans död togs efter önskemål från Christian och hans familj.

– Det var hans önskan att programmet skulle sändas om han dog före sändningen och att det är även hans anhörigas önskan. Av respekt för Christian Falk och hans anhöriga låter vi programmet tala,  utan att kommentera det i förväg, har Bibi Rödöö, programchef för ”Sommar”, tidigare sagt till Nöjesbladet.

Läs också: Kollegornas tårar efter sommarpratet.

ANNONS