Mejla

Karolina Fjellborg

Låt det inte bara bli Gunillas show, TV3

NÖJE

Karolina Fjellborg om ”Realitystjärnorna på godset”

Efter påtryckningar från SVT bytte TV3 titel från ”Stjärnorna på slottet” till ”Stjärnorna på godset”.

De borde byta igen, till ”The Gunilla Persson show”.

Färjan-Håkan och ett gäng andra realitystjärnor har flyttat in på ett slott.

Inga konstigheter.

Att göra en pastisch på denna sönderkramade genre genom att fokusera på människor vars främsta merit är att de är beryktade, snarare än på folk som har nått ryktbarhet tack vare sina meriter, är inte alls en dum idé.

Dokusåpakändisarna är kanske inte jätteintressanta en och en. Men som fenomen som vägrar att dö är de ett resultat av vår tid värt att begrunda.

Och ”Stjärnorna på slottet” – som ”Realitystjärnorna på godset” alltså är en sorts förvrängning av – började ju faktiskt sina dagar som en finkulturellare variant på just en doku­såpa.

Nu för tiden är det hela ett gemytligt samkväm för digniteter, men under programmets glansdagar – då Börje Ahlstedts och Peter Harrysons egon möttes i ringen, och Jonas Gardell surade som ett förfördelat barn – var ledordet inte värdighet.
 

Så cirkeln är väl sluten nu, när finvarianten av ful­såporna har ynglat av sig i en fulvariant av finsåpan.

Tyvärr blir dock första avsnittet, som sänds på måndag, nästan direkt den snurriga ”Svenska Hollywoodfruar”-spinoffen ”The Gunilla Persson show”.

Och även om man får förstå impulsen att låta realitygenrens just nu mesta enfant terrible stå i centrum, vore det synd om hela serien är klippt för att accentuera Gunilla Perssons oberäknelighet och vanföreställningar.

Det vore fint om att man i stället kan få vila lite i de samtal som eventuellt har gått att få till stånd i sällskapet.

Den enda som är i närheten av intressant i premiären är i och för sig den numera lätt vemodige narren Håkan Hallin – en 46-årig, sporadiskt praktiserande alkoholist i Thailand, som känner sig ”förbrukad” på relations­området.

Men det borde rimligtvis gå att göra något engagerande av dessa åtta människors erfarenheter av att ha fungerat som levande föda i olika stadier av den allätande reality-tv-hydrans framfart.
 

Mycket har hänt med genren, och deltagarnas medvetenhet kring den, sedan Martin Melin vann ”Expedition Robinson” 1997.

Men man verkar ha siktat på något annat, mycket grundare; ”The Gunilla Persson show”.

Karrometern

Stekhett

På grund av rigorösa säkerhetsåtgärder lyser ”Better call Saul”-recensionen med sin frånvaro. Men på måndag kan vi sätta tänderna i denna en av årets mest efterlängtade serier. Härligt, härligt, på Netflix.

Ljummet

Melodifestivalen 2015. Enda vägen borde vara uppåt efter förra årets taffliga följetong, men då startfältet går i fyra nyanser av beigt vet man aldrig.

Iskallt

”Euros of Hollywood” (TV 3) är bland det absolut trashigaste man kan se just nu.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal: Prova BookBeat gratis i en månad – klicka här!

BookBeat

Av: 

Karolina Fjellborg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Gardell

SVT, Sveriges Television

Gunilla Persson

TV3

Realitystjärnorna på godset

Karolina Fjellborg