De nya avsnitten av ”Vår tid är nu” är en njutning att se

Tv-recension av SVT:s serie ”Vår tid är nu”

”Vår tid är nu”.
”Vår tid är nu”.

TV-RECENSION SVT:s kostymelegant "Vår tid är nu" är tillbaka – till och med ännu bättre än sist.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Vår tid är nu

SVT

Säsong 2, del 1-8
Av Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind, med bl a Suzanne Reuter, Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Josefin Neldén, Ida Engvoll och Peter Dalle.


KOSTYMDRAMA Här kommer alla känslorna på en och samma gång.

"Vår tid är nu" är tillbaka med en andra säsong. Full av allt som får tittaren att känna – kärlek, vemod, passion, intrigerande, fallerade familjerelationer, sorg, bråk, humor, svek, bakslag och framgångar – och till och med ännu bättre än sist.

De redan från början utmärkta skådespelarna har fått lägga i högre växlar och utveckla sina karaktärer ännu mer, och nya, engagerande figurer gör entré. Regi, ljussättning, kostymering och scenografi harmoniserar till fullo, och det är en ynnest att få se en svensk serie som känns så bekväm och självklar i sin kostym och sin värld, så levd i. Som gifter nostalgi med tidlöshet, och kan använda en såpoperas manipulerande mekanismer på ett så elegant sätt, utan att någonsin kännas banal.

Säsong två börjar i december 1955, och i avsnitt åtta (av tio) har året hunnit bli 1962. Det är många år som avhandlas alltså, med förändringar i tidsandan och stora personliga omställningar.
Särskilt Mattias Nordkvist har mycket att göra som Gustaf – familjen Löwanders svarta får, som kämpar med bitterhet, missbruk, ekonomisk utblottning, ett äktenskap på fallrepet och sin dragning till män, och gör en rejäl inre resa under säsongens gång.
Även Josefin Neldén tar stor plats som den fackligt aktiva servitrisen Maggan, som tar den italienske diskaren Angelo (Simone Coppo) under sina vingar och lär känna den socialdemokratiska politikern Britt Gahn (Tova Magnusson), vilket öppnar upp för helt nya karriärmöjligheter.
Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson bär fortsatt en stor del av historien som det kära och lyckliga – men också prövade – paret Nina och Calle. Samspelet mellan Suzanne Reuters matriark Helga och Peter Dalles åldrande köksmästare Backe är en njutning att bevittna. Och Adam Lundgrens allt hårdare Peter börjar få drag av Michael Corleone, medan Ida Engvoll är perfekt osympatisk som hans ränksmidande fru Ester.

Det är storartat bra och "Vår tid är nu" förtjänar en framtida svensk klassikerstatus.


Säsong två av ”Vår tid är nu” har premiär i SVT den 1 oktober.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE