Vilsna vitvalen i Seine dog – efter stor räddningsinsats

Uppdaterad 2022-08-10 | Publicerad 2022-08-09

Ödet för vitvalen som simmat vilse i Seine har väckt stort intresse runtom i världen.

På onsdagen visade det sig att ansträngningarna för att rädda djurets liv misslyckats.

Vitvalen som har varit strandsatt i floden Seine i norra Frankrike har dött. Beslutet om avlivning fattades under insatsen som var tänkt att rädda valens liv.

”Trots en räddningsinsats utan motstycke måste vi med stor sorg meddela att valen har dött”, skriver myndigheterna i Calvados i Normandie på Twitter.

De berättar i en film på Twitter att vitvalen fick avlivas under transport till den havsvattenbassäng där han skulle vårdas.

Vitvalen ska flyttas till en bassäng med saltvatten.

Lyftes ur floden

Sent på tisdagskvällen lyftes den 800 kilo tunga valen från floden med hjälp av nät och kran efter nästan sex timmars räddningsarbete. Valen, som vid det laget hade slutat äta, placerades på en pråm där den togs om hand av veterinärer.

Under räddningsinsatsen började valen få svårt att andas, och experterna bedömde att det bästa att göra var att avliva honom.

Under resan bekräftade veterinärer att dess tillstånd försämrades, framför allt andningen, och märkte samtidigt att djuret hade ont, säger Florence Ollivet Courtois, expert på vilda djur.Stor räddningsinsats

Bild från räddningsinsatsen.

Dykare, veterinärer och ett 40-tal brandmän ingick i den runt 80 man starka insatsstyrkan som leddes av organisationen Sea Shepherd.

Räddningsinsatsen beskrevs som en kamp mot klockan: Valen riskerade att stressas till döds av insatsen samtidigt som han riskerade att dö av det varma vattnet i floden.

”Vi kan se att det är en val av manligt kön, att han är väldigt underviktig och att han har några sår”, sade Isabelle Dorliat-Pouzet, företrädare för det franska departementet Eure i Normandie, vid en presskonferens direkt efter insatsen.

Vitvalen upptäcktes i Seine i förra veckan och har sedan tagit sig till en sluss cirka 70 kilometer från Paris. Vitval, eller beluga, finns i vanliga fall i arktiska vatten utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster.

Följ ämnen i artikeln