Mysteriet i Latikberg: Polisen lägger ner mordutredningen

Publicerad 2021-11-22

Bengt Jäger, 52, hittades död på köksgolvet med ett hål i huvudet.

Polisen avskrev hans död som en olycka tills Aftonbladets ”200 sekunder” visade på stora brister i polisens utredning.

Efter granskningen valde polisen att öppna en förundersökning om mord – men under måndagen meddelade polisen att mordutredningen läggs ner.

Bengt Jäger, 52, hittades 2013 död på sitt köksgolv i Latikberg i Vilhelmina.

Aftonbladets program ”200 sekunder” valde att granska dödsfallet och kunde avslöja stora brister i polisens hantering av Bengt Jägers död. Efter Aftonbladets publiceringen kring det mystiska dödsfallet valde polisen att öppna en förundersökning om mord.

Under måndagen meddelade polisen dock att förundersökningen läggs ner.

Bengts bror: ”Det är för jävligt”

Aftonbladets och Viafrees granskande program ”200 sekunder” avslöjade bland annat att polisen inte höll några förhör och inte spärrade av den misstänkta mordplatsen.

Först efter ett halvår gjordes en undersökning av huset. Inte heller den gav någon förklaring till hur Bengt Jäger hade dött. När förundersökningen om mord väl öppnades började polisen förhöra personer i Bengt Jägers närhet och obduktionen och brottsplatsundersökningen gicks igenom på nytt.

– Tillsammans med tekniker och rättsläkare tittar på den obduktion och brottsplatsundersökning som är gjord och vad vi kan göra så här långt efter händelsen för att räta ut eventuella frågetecken, skrev förundersökningsledaren David Helgesson vid grova brott i Västerbotten i ett mejl till Aftonbladet.

Men under måndagen meddelade polisen att förundersökningen läggs ner utan att någon mordmisstänkt åtalas. Jägers anhöriga är fortfarande övertygade om att han blev mördad.

– Det är för jävligt. Vi får inga svar på någonting, säger Bengt Jägers bror Gunnar Lindahl. Han är fortfarande övertygad om att dödsfallet inte var en olycka.

Polisen står fast vid olycks-teorin

I samband med att utredningen nu läggs ner publicerade polisen ett pressmeddelande. De menar att utredningsarbetet bara förstärkt teorin om att Bengt Jägers död är ett olycksfall.

– Resultatet av utredningen tyder på att det handlar om en olycka. Polisen lägger nu ned förundersökningen gällande mord, skriver polisen i ett pressmeddelande under måndagen.

De beskriver även vilka nya åtgärder som ligger till grund för beslutet att lägga ner mordutredningen.

– Ett trettiotal förhör har hållits under hösten. Ärendet har granskats av rättsläkare och tekniker, utifrån den dokumentation som funnits tillgänglig sedan tidigare. Någon ny platsundersökning i bostaden har inte gjorts då det har gått åtta år sedan händelsen, skriver polisen.

Ingemar Axberg har arbetat som polis i 40 år och som kriminaltekniker i 18 år. Han har även undervisat i kriminalteknik på polisskolan.

Han läste in sig in i ärendet för 200 sekunders räkning genom att gå igenom alla handlingar som de anhöriga fått ut. Han fick även ta del av bilder från fastigheten tagna av anhöriga. Efter genomgång av materialet sågade han polisens insats när Bengt Jäger först hittades död.

– Polisen vet inte vad som har hänt, de bara gissar, säger Ingemar Axberg.


200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

 

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Följ ämnen i artikeln