Rättsläkaren: Inga bevis för att Warmbier torterades

Föräldrarna Fred and Cindy Warmbier vid sonens begravning den 22 juni. Arkivbild.
Föräldrarna Fred and Cindy Warmbier vid sonens begravning den 22 juni. Arkivbild.

Inga uppenbara spår av tortyr fanns på Otto Warmbiers kropp, enligt rättsläkaren.

Den amerikanske studenten, som suttit fängslad i Nordkorea, avled av syrebrist i hjärnan.

Warmbier fängslades i Nordkorea i januari 2016 under en turistresa. Han avled bara dagar efter det att han fick återvända till USA i juni i år.

Hans föräldrar sade nyligen i tv-kanalen Fox News att sonen utsatts för systematisk tortyr och avsiktligt skadats i Nordkorea, där studenten dömdes för att ha stulit en propagandaflagga från sitt hotell.

USA:s president Donald Trump twittrade efter att intervjun hade sänts att Otto Warmbier torterats ”obegripligt mycket” i Nordkorea.

”Vet inte”

Warmbier avled eftersom hjärnan inte fick tillräckligt med syre, enligt rättsläkarna. Hans död den 19 juni berodde på en okänd skada han fått över ett år tidigare, enligt rapporten, daterad den 11 september.

Föräldrarna sade i Fox-intervjun att armar och ben var deformerade, och att tänder såg ut att ha flyttats.

Men på kroppen fanns det inga bevis för att Otto Warmbier utsatts för tortyr, säger rättsläkaren Lakshmi Sammarco. Han hade inga skadade tänder och inga brutna ben, säger hon.

– Vi vet inte vad som hänt honom. Det är slutsatsen. Vi kommer aldrig att få veta om inte personerna som var där träder fram och säger ”Det här är vad som hände med Otto”.

22-åringen hade flera ärr på kroppen, men alla utom ett skulle ha kunnat komma från instrument på ett sjukhus, enligt rättsläkaren. Han hade ett stort, oregelbundet ärr på sin högra fot.

Tre till fängslade

Sammarco kände sig manad att gå ut med vad hon hittat vid undersökningen, efter att ha sett intervjun med föräldrarna.

– De är sörjande föräldrar. Jag kan inte kommentera hur de har uppfattat det, säger hon.

Rättsläkarna har enbart gjort en yttre undersökning av kroppen, ingen obduktion, efter önskemål från föräldrarna.

Nordkorea har sagt att Warmbiers tillstånd berodde på att han drabbats av botulism. Diktaturen har nekat till anklagelser om tortyr.

Ytterligare tre amerikaner sitter fängslade i Nordkorea. Två av dem är knutna till Pyongyangs tekniska universitet, som grundades av utländska kristna missionärer och öppnade 2010.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN