Får kritik av allianspartier

Publicerad 2013-11-08

Stefan Löfvens utspel om regeringsfrågan hyllas av LO.

Men får kritik av alliansledarna.

– Det är en pinsam artikel som enbart visar att Löfven saknar alternativ. Det är en lång text av dagdrömmar, säger Annie Lööf till Aftonbladet.

Socialdemokraternas är villiga att samarbeta över blockgränserna efter riksdagsvalet 2014. Det beskedet lämnar S-ledaren Stefan LöfvenDN Debatt i dag.

”Mellanstadiedisco”

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund menar att Socialdemokraternas besked om att de är beredda att samarbeta över blockgränserna är ett ”icke-besked” som inte ger svar på någonting.

– Jag ser bara att han valt den enklaste vägen för att hålla lugn i sitt eget parti. Man anser att man kan samarbeta med alla, men jaha: Vad vill socialdemokraterna? Det vet vi inte. Det är lite mellanstadiedisco över det, man nobbar de som vill dansa och bjuder upp dem som ständigt säger nej, säger Göran Hägglund till Aftonbladet.

KD nämns inte

I debattartikeln skriver Socialdemokraterna att de kan tänka sig samarbete med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet. Men nämner ingenting om Kristdemokraterna.

– De säger de att de enda de inte kan samarbeta med är Sverigedemokraterna. Jag tycker fortsatt, som sagt, att det här är inte ett seriöst besked. Väljarna har rätt att få veta mer, vad är Socialdemokraternas preferenser, vill han regera med Sjöstedt eller vill han regera med de gröna? Det är de två partier som har visat intresse. Man kan inte säga att man vill regera med några andra som har sagt nej. Här finns fortfarande inga svar om vart de ska gå. Jag tycker att medborgarna lämnas utan besked om hur hans sällskap ser ut, säger Göran Hägglund.

”Inte aktuellt”

Det socialdemokratiska utspelet sågas av Jan Björklund, en av dem som Löfven flirtar med i debattartikeln.

– Det är ett icke-besked och ger inte svar på någon fråga. Var detta det bästa de kunde åstadkomma efter ett års funderande? säger Björklund till TT.

Han passar också på att avfärda inviten.

– För FP:s del är det inte aktuellt. Vi går till val på att Alliansregeringen blir återvald. Misslyckas det går vi i opposition, säger Björklund.

"Förödmjukande för MP"

På frågan varför han så kategoriskt avvisar ett samarbete med S svarar Björklund:

– Vi tror inte ett ögonblick på att höjda skatter är svaret på att skapa fler jobb och vi ska inte tillbaka till flumskolan. De har en politisk inriktning som är helt annan än vår.

Utspelet är dessutom "väldigt förödmjukande" för Miljöpartiet, menar han.

– De har varit inställda på det här men Löfven viftar bort även dem.

”Sluta dagdröm”

Centerpartiets ledare Annie Lööf stänger även hon dörren för ett samarbete.

– Det finns tre saker jag tycker riktigt illa om. Det är socialism, arrogans och män som inte förstår ett nej. Jag har svarat ett flertal gånger att Centerpartiet går till med som en del av Alliansen och om vi förlorar valet så går vi i opposition, säger Annie Lööf till Aftonbladet. 

Centerpartiet har tidigare samarbetat med Socialdemokraterna tidigare i frågan om budgetpolitiken och hon säger att C är de enda som står fast vid den överrenskommelsen.

Löfven säger att blockpolitiken är skadlig?

– Det handlar inte om blockpolitik. Socialdemokraternas politik är tvärtom från vår. Vi kan inte ställa oss bakom att de bland annat straffbeskattar jobb för unga.

– Det är dags för Löfven att sluta dagdrömma. Ett nej är ett nej. Det är också anmärkningsvärt att han nobbar de två partier som han skulle kunna sitta i regering med. Han spolar Miljöpartiet och nobbar Vänsterpartiet och flörtar på andra sidan blockgränsen. Det är pinsamt, säger Annie Lööf.