Solna tingsrätt inleder ärende efter skandaldomen

Publicerad 2018-03-05

Cheflagmannen i Solna tingsrätt kallar nu till sig nämndemännen från skandaldomen.

– Efter det gör vi en bedömning om deras lämplighet och om de uppträtt på ett sådant sätt att de inte ska vara nämndemän, säger Lena Egelin, chef för Solna Tingsrätt, till Aftonbladet.

Efter massiv kritik mot den friande domen har Centerpartiet på sin Twitter sagt att partiet ”inte är för sharialagar”.

Två centerpartistiska nämndemän är i rejält blåsväder efter en skandalartad dom i Solna tingsrätt.

Ebtisam Aldebe (C) har tidigare framfört åsikter om ”särlagstiftning” för muslimer. En annan centerpartistisk lokalpolitiker som delade bedömningen, Hasan Fransson, vill i nuläget inte kommentera.

– Jag avvaktar litegrann, säger Hasan Fransson till Aftonbladet.

Maken friades – kom från ”bra familj”

Domen kom den 19 februari.

En make friades i ett misshandelsfall mot sin hustru. Bland annat med hänvisning till att maken kom från en bra familj, ”till skillnad från hennes”. I domen står det även att kvinnans trovärdighet minskar på grund av att kvinnan anmält misshandeln till polisen istället för att tala med makens släktingar.

Chefslagmannen Lena Egelin har de uppmärksammade nämndemännens framtid på Solna tingsrätt i sin hand.

Under måndagsmorgonen uppgav Lena Egelin, lagman och myndighetschef i Solna tingsrätt, för Aftonbladet att man inlett ett ärende som kan leda till att de kan förlora sina uppdrag som nämndemän.

– Jag brukar hantera såna här ärenden på så sätt att jag kallar hit dem, och så får jag prata med dem och höra vad de säger. Efter det gör vi en bedömning om deras lämplighet och om de uppträtt på så sätt att de inte ska vara nämndemän, säger Lena Egelin.

Vad är det som fått dig att kalla till dig nämndemännen?

– Det är främst uttalandet i domen där de säger att det har betydelse vilken familj som de här personerna kommer från, det har jag väldigt svårt att se som ett sakligt argument.

– Formuleringarna känns väldigt olyckliga. Mycket olyckliga, säger Lena Egelin, lagman i Solna tingsrätt.

Rätten var oenig

Rätten var oenig i det här fallet. Rådmannen och en tredje nämndemannen ville döma mannen för misshandel, då de bland annat ansåg att den utsatta kvinnan lämnat en detaljerad, sammanhängande berättelse utan motsägelser.

Men om två av rättens ledamöter vill fria och två vill fälla ska domstolen döma till den åtalades fördel, enligt rättegångsbalken, varför mannen friades.

Lena Egelin säger sig ha fått kännedom om domen, som kom den 19 februari, i fredags. Nu kan formuleringarna leda till att nämndemännen får lämna sina uppdrag.

Varför har det dröjt tills nu med att inleda ett ärende?

– Den har inte kommit till min kännedom. Jag läser inte alla domar som kommer från Solna tingsrätt, säger Lena Egelin.