Ny virusmutation nära Sverige

Publicerad 2021-06-06

Den danska ön Bornholm har drabbats av en ovanlig virusvariant från Colombia.

Ett 20-tal personer har smittats.

– Det är en mutation man måste hålla ögonen på, vi vet väldigt lite om den i dagsläget, säger vaccinexperten Ali Mirazimi.

Den danska ön Bornholm har drabbats av den colombianska mutationen som upptäcktes i januari i år. Ett 20-tal personer har smittats, enligt den danska smittskyddsmyndigheten.

– Vi vet väldigt lite om denna varianten, danska kollegor säger att det finns en risk att den är mer smittsam och motståndskraftig mot vaccin, säger vaccinexperten Ali Mirazimi.

Den colombianska mutationen, som ännu saknar namn, klassas som en ”variant av intresse”, av ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control.

– Det betyder att det är ett virus man måste hålla ögonen på, menar Ali Mirazimi.

Han säger att resor är anledningen att varianten kommit till Bornholm.

– Det är så vi har fått alla andra varianter, när folk rör på sig. Det räcker att någon rest från Sydamerika till exempelvis Tyskland – och sen har den spridits vidare.

Färjan mellan Ystad och Bornholm.

”Omöjligt att veta om den finns i Sverige”

Alla som bor på Bornholm och personer som besökt ön under pingsthelgen uppmanades att ta ett PCR-test. På två dagar testades 7 500 personer. Enligt danska smittskyddsmyndigheten är utbrottet under kontroll.

Ali Mirazimi menar att det är i princip omöjligt att säga om varianten redan finns i Sverige.

– Det är typ ”mission impossible” eftersom Sverige bara har 10 procents segmentering, det är ett fåtal fall av varianterna som upptäcks. Man måsta ha extrem tur.

Men som gemene man behöver man inte vara orolig, menar han.

– Nej, men det är viktigt att myndigheterna bevakar varianten. Jag rekommenderar att man tar ett pcr-test om man besökt Bornholm nyligen. Det kan vara bra om man ska smittspåra längre fram.