Bakslaget: Donald Trumps inreseförbud stoppas

Publicerad 2017-02-10

WASHINGTON President Donalds Trumps överraskande inreseförbud är fortsatt stoppat.

Det beslutade den federala appellationsdomstolen alldeles nyss.

Donald Trump svarade omedelbart via Twitter:

”Vi ses i rätten. Nationens säkerhet står på spel.”

De tre domarna i appellationsdomstolen i San Francisco har sagt sitt:

Det inreseförbud för medborgare från sju muslimdominerade länder som Donald Trump beslutade om den 27 januari är troligen inte laglig.

Det är fortsatt upphävt och den lag som gällde fram till presidentordern undertecknades gäller fortfarande.

Trots domstolens utslag idag är frågan inte avgjord en gång för alla.

Det troliga är att inreseförbudet kommer att vandra hela vägen upp till Högsta domstolen.

Eniga domare

De tre domarna var eniga.

”Å ena sidan har allmänheten ett stort intresse för den nationella säkerheten och presidentens förmåga att föra sin politik. Å andra sidan har allmänheten också ett intresse av att kunna resa fritt, för att undvika att familjer separeras, och frihet från diskriminering”, skriver domstolen.

Under en timmes muntlig argumentation inför domstolen under tisdagen hävdade justitiedepartementet att det var presidentens rätt att skydda medborgarna mot möjliga terrorister.

Delstaterna Washington och Minnesota som motpart använde Donald Trumps egna uttalanden om muslimer under sin valkampanj och argumenterade för att inreseförbudet var en diskriminering på religiösa grunder. De ansåg också att inreseförbudet skadade såväl individer som affärsintressen i landet.

Donald Trump tog efter domen till Twitter för att uttrycka sina känslor:

Amerikanska presidenter har stor makt kring frågor om invandring och inrikes säkerhet. Dessa frågor var också viktiga i Trumps valkampanj. Trots att domstolen nu stoppat ordern vill han inte se sig besegrad.

– Det här är bara ett beslut som har kommit, men vi kommer att vinna processen, sa Trump efter beskedet, rapporterar Reuters.

Om fallet går till högsta domstolen kan det ta lång tid, inte minst eftersom är HD en domare kort. Senaten har ännu inte hunnit förhöra och godkänna Trumps konservativa kandidat Neil Gorsuch. Om utslaget i HD blir 4–4, det vill säga ”oavgjort”, är det det senaste beslutet i en federal domstol som gäller.

ANNONS