Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Ryssland förde USA bakom ljuset

Uppdaterad 2014-03-27 | Publicerad 2014-03-26

Ryssland lurade USA inför övertagandet av Krim.

När amerikanska underrättelsetjänsten insåg vad som pågick hade ryska trupper redan tagit över halvön.

– Även om det fanns varningstecken hade vi inte information nog att förutse vad som var på gång, säger en amerikansk underrättelsekälla till tidningen Wall Street Journal.

Trots omfattande misstankar om att Ryssland planerade att gå in i Krim lyckades inte USA förutse vad som hände den 28 februari, när beväpnade och maskerade män för första gången syntes på Krims gator.

Redan i december varnade amerikanska diplometer och underrättelsepersonal om att Putin siktat in sig på halvön, skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till en granskning gjord av Wall Street Journal.

Då var protesterna i Kiev i full gång - och USA:s regering fick information om att Ryssland kunde gå in på Krim om läget förvärrades.

Samma som Georgien

Medan protesterna på Självständighetstorget växte i styrka sändes ambassadspersonal från USA till Krim för att övervaka läget. I en rapport som lämnades efter besöket beskrevs hur pro-ryska grupperingar börjat bildas.

Den 25 februari meddelade Ryssland att man dagen efter skulle starta en "beredskapskontroll" med 150 000 man - något som fick varningsklockorna att ringa hos underrättelsechefen James Clapper.

Samma typ av militärövningar skedde nämligen i Ryssland innan landet invaderade Georgien 2008.

I en rapport till president Barack Obama meddelade Clapper att Ryssland antagligen förberedde en militär operation på Krim.

Nato förd bakom ljuset

Men trots massiva försök lyckades amerikanska spionorgansiationer inte fånga upp någon information om vad som var på gång.

Inte heller USA:s omfattande signalspaning mot ryska politiker och militärer gav någon information, skriver Wall Street Journal.

När den ryska flaggan hissades på Krims parlament den 27 februari möttes det av total förvirring i västvärlden. USA hade inga egna agenter på halvön - och samma dag sa Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen att inga ryska trupper var på väg in på Krim.

– Vi har ingen information som indikerar att Ryssland har några planer på att intervenera militärt, sa han.

Obama varnade - för sent

Dagen efter var övertagandet ett faktum.

Tungt beväpnade maskerade män patrullerade gatorna på Krims största städer.

Enligt Wall Street Journal fick den amerikanska ledningen då information från underrättelsetjänsten om att det förmodligen rörde sig om ryska trupper.

När president Obama den 28 februari varnade Ryssland för att gå in i Ukraina var Krim redan under rysk kontroll.

– Man plockade inte upp några tydliga kommunikationer mellan de ryska ledarna, befälhavarna eller ens med soldaterna på marken där de talar om operationen, säger den granskande reportern Adam Entous vid Wall Street Journal till Svenska Dagbladet.

– Det var mycket överraskande för amerikanska regeringsföreträdare att ryssarna hade denna extrema, imponerande signaldisciplin. Eller också har ryssarna ett system som av någon anledning inte kan avlyssnas av amerikanerna.

"Mycket nervös"

Enligt befälhavare inom den amerikanska militären var den ryska militärens radiokommunikation "extraordinärt diciplinerad" dagarna innan övertagandet.

Något som fått flera underrättelseanalytiker att misstänka att Rysslands invasion var noga planerad sedan länge.

Att USA:s underrättelsetjänst missade utvecklingen på Krim har enligt Wall Street Journal gjort Obama-administrationen "mycket nervös".

Den ryska tystnaden gör framtiden mycket osäker, enligt Adam Enrous. 

– Det finns nu tusentals ryska trupper vid Ukrainas gränser. Om inte USA kan lyssna på dem så blir det mycket svårt för USA att bedöma eller förutsäga vad Putins nästa steg kan bli, säger han.