Åkessons ord om striden i SD

Uppdaterad 2015-04-09 | Publicerad 2015-04-08

För första gången har partiledaren Jimmie Åkesson kommenterat den pågående striden inom SD.

I ett inlägg på Facebook till partiets anhängare, så kallade ”Sverigevänner”, förklarar han varför partiet behöver agera.

”Ska vi komma vidare till nästa nivå och utmana de två dominerande partierna om regeringsmakten, måste varje signal som hotar partiets ideologiska trovärdighet tas på största allvar”‚ skriver Åkesson.

De båda SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne har själva uppgett att de sparkas ur Sverigedemokraterna.

Det står även klart att ytterligare ett 20-tal personer kan gå samma öde till mötes.

”Saknar motstycke”

Det har beskrivits som en pågående masstrid inom SD och ett sätt att tysta företrädare för partiet.

”Ett övergrepp som saknar motstycke i svensk parlamentarisk historia”, skriver Camilla Jonasson, ledamot och jämställdhetspolitisk utskottsledare i SDU samt vice ordförande i SDU Dalarna.

Tidigare har bland annat den förre vikarierande partiledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof kommenterat de påstådda uteslutningarna – nu har även partiledaren Jimmie Åkesson lyft bladet från munnen.

I ett inlägg på sin Facebooksida inleder han med att beklaga att ”debatten förs i externa medier trots det faktum att allt än så länge befinner sig i utredningsstadiet” och menar att ingen utesluts ur partiet på lösa grunder.

Skadligt för Sverige

Han hänvisar också till öppet brev där han bland annat framför att ”Varje försök att destabilisera Sverigedemokraterna måste betraktas som partiskadligt - i förlängningen skadligt för Sverige”.

Åkesson avslutar sitt senaste meddelande med att skriva att man länge kämpat för att skapa ett parti med en politisk och social trovärdighet och att påpeka att det inte får finnas otydliga ideologiska gränser.

”Jag har stort förtroende för medlemsutskottets förmåga att göra dessa otacksamma men nödvändiga avvägningar och därmed ge partistyrelsen det underlag som krävs för välgrundade beslut”, skriver Åkesson.

ANNONS