Nu är jordens resurser slut för i år

”Den ekologiska skuldens dag” är här

Publicerad 2019-07-29

Från och med nu lever vi över våra tillgångar. I alla fall utifrån en årsbudget för jordens förnybara resurser.

I Sverige lever vi som om vi hade fyra jordklot, enligt WWF. Arkivbild.

I dag, den 29 juli, inträffar Overshoot Day, enligt organisationen Global Footprint Network, som räknar fram hur länge resurserna räcker varje år, utifrån en budget för jordens förnybara resurser.

I år inträffar detta, som på svenska kallas ”den ekologiska skuldens dag”, tidigare än förra året. Världen förbrukar resurser som om det fanns 1,7 jordklot att leva av. I Sverige förbrukar vi ännu mer, vi lever vi som om vi hade hela fyra jordklot till vårt förfogande, enligt Världsnaturfonden WWF.

Överkonsumtionen leder till brist på vatten, minskad biologisk mångfald, klimatförändringar, jorderosion och avskogning, enligt WWF.

”Stort fotavtryck”

"I Sverige har vi minskat våra inhemska utsläpp. Men vår konsumtion av exempelvis kött och flygresor i proportion till vår storlek ger ett stort fotavtryck. För att minska de konsumtionsbaserade utsläppen krävs livsstilsförändringar. För att få till stora förändringar måste strukturerna som styr våra beslut i vardagen förändras", skriver Lovisa Hagberg på WWF i ett pressmeddelande.

"Exempelvis är minskat flygande på individnivå ett viktigt steg för att få ned utsläppen, men dessa ansträngningar får ingen effekt om vi samtidigt satsar på utbyggnad av flygplatser istället för järnvägen", fortsätter hon.


PODD: Därför riskerar en miljon arter att försvinna

Nyhetspodden Aftonbladet Daily går igenom hotet mot den biologiska mångfalden, och reder ut varför vissa pratar om att vi lever i en sjätte massutrotning.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller lyssna direkt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen