Par mystiskt sjuka i Salisbury – har utsatts för nervgift

Uppdaterad 2018-07-05 | Publicerad 2018-07-04

Brittisk antiterrorpolis säger att paret som vårdas på sjukhus i Salisbury har utsatts för nervgiftet Novichok.

Polisen har spärrat av platser i Salisbury där de befunnit sig, som en park, ett apotek och en kyrka.

– Högsta prioritet nu är att etablera hur de här två personerna kom i kontakt med nervgiftet, säger Neil Basu på polisens antiterrorgruppen i ett uttalande.

Två personer har livshotande skador efter att de tros ha utsatts för ett okänt ämne i Wiltshire nära Salisbury i England, uppger polisen.

Akutpersonal kallades till en adress i lördags efter att en 44-årig kvinna och en 45-årig man hittats medvetslösa. Mannen och kvinnan vårdas nu på sjukhus i Salisbury med livshotande skador.

Personerna har identifierats som Charlie Rowley och Dawn Sturgess, skriver Sky News. Båda är brittiska medborgare hemmahörande i området.

Har utsatts för nervgift

Neil Basu på antiterrorenheten i Storbritannien säger på en presskonferens under kvällen att paret blivit exponerade för nervgiftet Novichok, skriver Sky News. Det är ett ovanligt kemiskt vapen framtaget i gamla Sovjetunionen – och känt från fallet med Sergej Skripal i mars.

100 poliser från polisens antiterrorgrupp bistår i utredningen och man säger nu att man tittar på länkar till Sergej Skripal-fallet.

– Vi är dock inte i ett läge att säga huruvida nervgiftet kommer från samma ’batch’ som Skripals exponerades för, säger Neil Basu.

Vapnet är detsamma som i mars i år när Julia Skripal och hennes far, ex-spionen Sergej Skripal, utsattes för en nervgiftattack i Salisbury. Ryssland anklagades för att ligga bakom och ryska diplomater utvisades från Storbritannien och flera andra europeiska länder. Ryssland har förnekat inblandning och svarat med att utvisa lika många diplomater.

Polisen har spärrat av flera platser där paret befunnit sig innan de insjuknat. Bland annat i parken Queen Elisabeth Gardens, ett apotek, en baptistkyrka och två fastigheter.

Polisen kopplar i nuläget inte ihop händelserna.

Oklart om det ligger brott bakom

Det är inte säkert att ett brott har begåtts, säger polisen på en presskonferens på onsdagseftermiddagen. Initialt trodde polisen att paret använt kokain eller heroin. Flera platser i området spärrades av under natten.

Folkhälsoorganet Public Health England (PHE) tror inte att det finns någon risk för allmänheten och arbetar tätt tillsammans med polisen.

– Det tros inte finnas en betydande hälsorisk för allmänheten, säger polischefen Paul Mills i uttalandet till Sky News.

Följ ämnen i artikeln