– För svårt att stänga skolor

Publicerad 2012-04-03

Efter Aftonbladets avslöjande: S kräver hårdare regler för friskolor

Kritiken mot frikyrkosekten Plymouthbrödernas skola i Långaryd växer.

Nu kräver Socialdemokraterna att reglerna kring friskolor skärps.

– Det är för svårt att stänga skolor där verksamheten brister, säger utbildningspolitiska ­talespersonen Ibrahim Baylan.

I går kunde Aftonbladet avslöja nya turer kring ­Laboraskolan i halländska Långaryd, som drivs av frikyrkosekten Plymouthbröderna.

I en anmälan som ska skickas in till Skolinspektionen skriver fyra före detta anställda att eleverna indoktrineras in i sektens världsbild och att skolan därför bör stängas.

Men på Skolinspektionen hävdar man att mycket av kritiken redan är känd och åtgärdad.

Ny inspektion

– Vi har varit på skolan minst fem gånger och följt upp olika delar av de här påståendena, säger Björn Persson, inspektionschef på Skolinspektionen i Lund.

Han menar att inspektörernas granskningar inte tyder på att situationen för flickorna som går på skolan är ”oerhört tragisk”, som en tidigare rektor har sagt.

Men när den nya anmälan lämnas in räknar Björn Persson med att det kommer att krävas nya inspektioner.

Efter Aftonbladets avslöjande kräver nu Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Ibrahim Baylan att reglerna vid etablering av friskolor skärps.

Vill diskutera

– Vi har en skyldighet att alla barn får en adekvat utbildning. Det måste bli lätt-are att dra in tillståndet på en skola om det uppdagas svåra brister, säger han.

S-politikern vill nu se blocköverskridande samtal om skärpta regler, något som tidigare har varit svårt att få igenom.

– De politiska låsningarna i riksdagen har möjliggjort etablerandet av en del verksamheter som få vill se i vårt land. Från S håll är vi beredda att prestigelöst sitta ned och ­prata med alliansen och Miljöpartiet om detta, säger han.

Aftonbladet har för­gäves sökt utbildningsminister Jan Björklund (FP) för en kommentar.

Kritiken mot Laboraskolan

Skolan, som drivs av frikyrko­sekten Plymouth­bröderna, startade 2007 och har flera gånger fått kritik av Skolinspektionen. Bristerna har dock åtgärdats och ärendena avskrivits.

I går avslöjade Aftonbladet att fyra före detta anställda, däribland en rektor, nu kräver att skolan omedelbart stängs eftersom eleverna far illa.

I en anmälan, som ska skickas in till Skolinspektionen, skriver de bland annat att internettrafik, skollitteratur och filmer censureras på skolan. Dessutom leder äldre sektmedlemmar delar av undervisningen trots att de inte är behöriga.

Skolans ledning har tillbakavisat kritiken. Enligt Plymouthbrodern Martin Åkesson handlar det om rent förtal.