Familjen Weber lämnades kvar när hotellet evakuerades på Kos

Publicerad 2024-07-02

Jessica och Thor-Leif Weber.

Kaos uppstod när hotellet evakuerades till följd av bränderna på ön Kos.

Men Thor-Leif Weber och hans familj lämnades kvar.

– Apollo skrev att vi skulle ta en buss till evakueringsområdet och vi tog oss ner till vägen, men där fanns ingen buss, säger han.

Thor-Leif Weber, 47, och hans fru Jessica, 45, hade tagit med sig sina tre barn för en stilla semester på den grekiska paradisön Kos. Men under måndagen vändes den planen upp och ner.

– Vi låg nere vid poolen på hotellet. Då såg vi plötsligt hur det steg rök från bergskammen över oss och så fick vi ett larm på våra telefoner, säger han.

De grekiska myndigheterna varnade då för att de befann sig i närheten av skogsbranden som härjade på ön.

”Då utbröt kaos”

Därefter fick familjen ett meddelande från Apollo, som de bokat resan genom, om att kontakta receptionen för mer information.

– De sa att vi kunde känna oss lugna och att läget var under kontroll. Så vi tog oss ner till hotellrestaurangen för att äta middag.

Men när de var på väg tillbaka till rummet möttes de av två resledare från Tui.

– De var igång med att evakuera sina resenärer från hotellet och då utbröt kaos. Vi och flera andra försökte kontakta Apollo mitt i katastrofen men fick inget svar.

”Fanns ingen buss”

Vid 22.30-tiden meddelade resebolaget att familjen behövde evakuera.

– Apollo skrev att vi skulle ta en buss till evakueringsområdet och vi tog oss ner till vägen, men där fanns ingen buss. Vi försökte kontakta resledaren igen men fick inget svar. När vi frågade Tui-personalen om vi fick åka med deras buss fick vi svaret att ”ni måste kontakta Apollo”.

Värst var det för barnen som är 10, 12 och 13 år gamla.

– Det var jättejobbigt för dem. Vi kunde se hela eldbältet längs berget och barnen ville lämna landet.

Hotellets anställda menade då att de skulle stanna kvar och svaret från Apollo dröjde fram till 08.30-tiden på tisdagsmorgonen.

– Då skrev de att det inte längre var någon fara och att alla snart skulle få komma tillbaka till sina hotell. De har verkligen skött detta jättedåligt.

Apollo: ”Viss otydlighet i vår kommunikation”

Hotellet var inledningsvis med på evakueringsordern.

– Men väldigt snabbt ändrades det efter myndigheternas beslut. Då omfattades inte hotellet av den obligatoriska evakueringsordern, säger Apollos presschef Martina Krantz och fortsätter:

– Vi har haft en viss otydlighet i vår kommunikation eftersom det kommit många snabba beslut. Allt sker väldigt fort och då kan jag förstå att det kan uppfattas som väldigt rörigt givet den situationen vi hade i går.

Under tisdagsförmiddagen kunde de resenärer som evakuerats återgå till sina hotell, efter att bränderna lugnat ner sig. Thor-Leif är fortfarande upprörd över Apollos hantering, men ska försöka njuta av den tid de har kvar på ön.

– Hotellet var nästan tomt imorse. Det är första dagen vi inte behöver ställa klockan för att lägga ut poolhanddukarna. Där kommer vi vara hela dagen, säger han.

Följ ämnen i artikeln