Einár levde under hot – hade skyddad identitet

Källa: ”Det låg en skottpeng på Einár”

Uppdaterad 2021-10-26 | Publicerad 2021-10-22

Nils Grönberg, mer känd som Einár, hade ett hot hängande över sig.

Förra våren kidnappades artisten under råa former och så sent som den 9 oktober greps han efter en knivskärning på en krog i Stockholm.

Efter det levde han med ett pris på sitt huvud, enligt uppgifter till Aftonbladet.

I natt sköts han till döds med flera skott i Hammarby sjöstad.

Den prisbelönte artisten Nils Grönberg, mer känd under artistnamnet Einár, levde sedan lång tid under en allvarlig hotbild . Enligt Aftonbladets uppgifter hade den kraftigt förvärrats den senaste tiden.

Natten mot lördagen den 9 oktober larmades polisen till krogen Nosh and Chow på Norrlandsgatan i Stockholm.

En man hade knivskurits och tre personer greps, misstänkta för mordförsök. Två av de gripna var kända artister, en av dem Nils Grönberg, enligt Aftonbladets uppgifter. De släpptes sedan på grund av bevissvårigheter, uppger åklagaren i målet, men utredningen om försök till mord pågår fortfarande.

Dödshot sista dagarna

Efter det förstärktes hotbilden mot Nils Grönberg som den senaste tiden levt med skyddade personuppgifter. Bara för några dagar sedan riktades dödshot mot honom via sociala medier, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det låg en skottpeng på Einár, säger en källa.

I april förra året utsattes Nils Grönberg för en rå och brutal kidnappning. Då, endast 17 år gammal, kidnappades Einár av personer med kopplingar till det kriminella Vårbynätverket i Stockholm.

Han lurades under knivhot till en lägenhet i Vårberg. Kidnapparna satt på hans rygg och hotade honom med olika vapen. Han blev också bestulen på sin Rolexklocka, värd 302 000 kronor.

Einár tvingades sedan till sitt hem där han fick hämta två guldkedjor, värda 163 000 kronor, och ett vapen kidnapparna ville ha.

Kidnapparna krävde även rapparen på tre miljoner kronor – annars hotade de sprida de förnedrande foton de tagit av honom under kidnappningen. Bilderna spreds senare då pengarna inte betalades.

Från chattarna som kopplas till kidnappningen av Einár.

Skulle använda bomb

Efter kidnappningen hade gärningsmännen planer på att placera en bomb utanför Nils Grönbergs bostad för att tvinga honom att betala de tre miljoner kronorna.

”Jag vill göra något så de betalar. Men nåt lagom inte för mycket inte för lite”, skrev en av de män som senare dömdes.

Sprängladdningen var mycket kraftig men planerna att detonera den stoppades av att polisen fanns vid Nils Grönbergs bostad när gärningsmännen kom dit.

När de misstänkta kidnapparna ställdes inför rätta i våras ville Grönberg själv inte medverka, vare sig i polisförhör eller under rättegången.

Hans mamma, skådespelerskan Lena Nilsson, vittnade dock i rätten om kvällen då sonen kom hem med skador i ansiktet.

– Han kom hem och det var något konstigt, och sedan var han borta i några dagar. Han hade rispor i ansiktet och jag blev jätteorolig. Det var något som inte stämde och som var jättekonstigt. Han berättade att han blivit rånad på klocka och smycken, sa Lena Nilsson under rättegången.

”Ville inte anmäla”

Mamman berättade även i rätten hur hon då, trots sonens ovilja, polisanmälde det rån som sonen sade sig ha utsatts för.

– Han blev arg, han ville inte anmäla. Men jag måste ju anmäla att det skett ett rån. Jag sa ”jag är mamma till dig, jag måste anmäla”.

I juli i år dömdes 26 personer med kopplingar till Vårbynätverket till fängelse för ett stort antal brott. Flera av dem även för olika grader av inblandning i kidnappningen av Einár.

En av dem som dömdes var rapartisten och påstådda Shottaz-medlemmen Yasin Mahamoud. Han fick 10 månaders fängelse för förberedelse till människorov.

Nils Grönberg var kallad att nästa vecka vittna gällande kidnappningen av honom när fallet nu tas om i hovrätten. Men han hade precis som i tingsrättsförhandlingen inga planer på att medverka och hovrätten hade så sent som igår begärt handräckning av polisen för att få honom att inställa sig.

– Jag kan bekräfta att Nils inte ville medverka i hovrättsförhandlingen, precis som att han inte ville medverka vid tingsrätten. I övrigt avstår jag ifrån att kommentera, säger hans målsägandebiträde Rodney Humphreys.

Då de tre miljoner som kidnapparna krävde av Nils Grönberg i april ifjol aldrig betalades ut ska hotbilden mot honom ha funnits kvar. Efter knivskärningen på Nosh and Chow uppges den ha förstärkts.

Stort polispådrag efter dödsskjutningen i Hammarby sjöstad.

Nils Grönberg har sedan kidnappningen rest runt mycket i världen och postat bilder från bland annat Amsterdam och Dubai. Men tidvis har han även varit hemma i Sverige. I sitt senaste inlägg på Instagram gör han reklam för sin nya låt ”Fast här i trakten”.

”Låten är ute nuuu!” skrev han den 15 oktober.

Einár har flera gånger pratat öppet om sin stökiga bakgrund och han rappade om vapen och droger. Han har tidigare dömts för misshandel, narkotikabrott och olovlig körning samt rattfylleri och narkotikabrott.

– Det är något som måste lyftas fram. Folk kanske blir rädda och tänker ”Vad är det där?” eller vissa tänker ”Det är bara rap”, men det finns också någon seriös grej med det. Kanske inte just att jag står med en Glock och skjuter folk, men det finns andra 16-åringar som gör det här i vårt samhälle och där vi är och befinner oss, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Poliser utanför krogen Nosh and Chow på Norrlandsgatan i Stockholm natten mot lördagen den 9 oktober.
Linda Hjertén & Jamshid Jamshidi