Sverige kan vara incel-tätast i världen

Henning Eklund/TT

Uppdaterad 2020-03-05 | Publicerad 2020-03-04

Ljus vid minnesplatsen där Elliot Rodgers offer hedrades efter massmordet 2014. Arkivbild.

Mycket tyder på att Sverige är det incel-tätaste landet i världen. Det slår FOI fast i en ny rapport, där man granskar nätkulturen som sprider kvinnohat, hyllar våld och förespråkar självmord.

Incel blev 2018 ett av årets nyord, och är en förkortning för involuntary celibate, alltså ofrivilligt celibat. Fyra år tidigare blev begreppet allmänt känt när amerikanen Elliot Rodger dödade sex personer och skadade fjorton innan han sköt sig själv i huvudet. Han lämnade efter sig en video där han berättade om besvikelsen över att aldrig ha haft sex, och hur han skulle hämnas genom att döda kvinnor och sexuellt aktiva män.

Totalförsvarets forskningsinstitut FOI har i en ny rapport granskat incelkulturen, där Elliot Rodger hyllas som ett helgon. Det är viktigt att komma ihåg att incel inte är en organisation eller rörelse med en tydlig ideologi, utan det handlar om lösa sammanslutningar på nätforum.

En viktig del av kulturen är våld, både mot andra och mot sig själv.

– Självmord ses som en normal utväg för incels. Många diskussioner handlar om man ska begå ett vanligt självmord eller ta med sig andra – då framför allt kvinnor – i döden, säger Lisa Kaati, forskare på FOI. Att ta med sig andra i döden kallas för att göra en ER, efter Elliot Rodgers initialer.

En annan bärande del i incelmiljön är en nedvärderande syn på kvinnor.

– Det finns ett utbrett hat mot kvinnor, som många anser är ointelligent boskap och något män har rätt till, säger Lisa Kaati.

Plastikoperationer och steroider

Men allt är inte våldsglorifiering och kvinnohat. Mycket handlar om personer som helt enkelt är olyckliga och vill hitta ett sätt att lyckas med romantik och sex. Då fokuserar incels i stort sett bara på utseende.

– Det kan handla om plastikoperationer, att använda steroider för att bygga muskler, och egna metoder som att slå på sina kindben under lång tid för att förändra utseendet, säger Lisa Kaati.

FOI har granskat de tre största incelforumen, som totalt har runt 20 000 användare och runt 1 000 personer som skriver inlägg aktivt. Genom ett webbanalysverktyg har man kommit fram till att mellan 4,6 och 7,3 procent av besökarna kommer från Sverige. Sett till befolkningsmängd är Sverige därmed det incel-tätaste landet i världen. Det finns dock sätt att surfa anonymt, vilket gör att det inte helt säkert går att avgöra vilket land alla besökare kommer ifrån.

– Vi blev själva väldigt förvånade över att så många i de här miljöerna är svenskar. Det är svårt att säga vad Sverige borde göra åt det, det är forum där det uppmanas till våld men det är inte en vettig lösning att stänga ner allt. En sak vi kan göra är att öka kunskapen om vad det är, säger Lisa Kaati.

Risk för ensamma gärningsmän

Totalt har ett tiotal dödliga attacker genomförts av personer med koppling till incelkulturen. Hur stort hot miljön är i dag kräver enligt rapporten mer forskning, men Lisa Kaati menar att det finns en risk för att ensamma gärningsmän från miljön kan begå våldsdåd.

– Man kan tänka sig att det finns en ökad risk för att det händer i Sverige också. Men det behövs mer forskning för att bedöma det, säger Lisa Kaati.

Enligt Säpo kräver incelkulturen ökad uppmärksamhet.

– Den är sannolikt växande, vilket är besvärande för oss i Sverige och i hela västvärlden, sade Säpochefen Klas Friberg till Sveriges Radio i början av januari.