Trots varningarna: 32 larm om eldning i det fria – på tre timmar

Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2018-07-21

Minst 68 markbränder rasar runtom i Sverige – fyra av dem bedöms som osläckbara enligt MSB – och det råder eldningsförbud.

Trots det har polisen i Stockholm fått 32 larm om människor som eldar i det fria.

På tre timmar.

– Ingen kan ha missat förbudet, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Eldningsförbud råder över stora delar av Sverige på grund av den extrema vädersituationen som är. Risken för skogsbränder är med andra ord minst sagt överhängande.

Runtom i Sverige rasade under lördagseftermiddagen 68 markbränder, flera av dem enorma och fyra bedöms som osläckbara. Ett flertal samhällen har evakuerats på grund av bränderna.

Trots det fortsätter polisen att bli nedringda med larm om människor som eldar och grillar i det fria.

– Vi får in jättemycket larm och det har varit likadant hela veckan, och så länge det fina vädret fortsätter kommer det troligen fortsätta så här, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

Mellan klockan 14.00 och 17.00 fick de in 32 larm om eldning/grillning i det fria:

  • Kl 14:34 har personer satt upp partytält på stranden vid Vårby Strandbad och tänt grillar. Två personer har rapporterats för brott mot eldningsförbudet (Lagen om skydd mot olyckor).
  • Kl 14:56 har en man gjort upp eld på en grillplats vid Ängbybadet. Personen har rapporterats för brott mot eldningsförbudet (Lagen om skydd mot olyckor). Flera sällskap gjort upp eld för grillning, både vid iordningsställda grillplatser och i medhavda grillar i Rudans friluftsområde. Patrull kommer att patrullera av grillplatser i området.
  • Kl 15:43 har ett sällskap gjord upp eld i medhavd grill på en skolgård i Flemingsberg. Patrullen har nöjt sig med en upplysning/tillsägelse och sällskapet fortsätter matlagningen hemma. 
  • Kl 16:09 har två personer gjort upp eld i Slätmossens naturpark. När patrullen kom till platsen var elden släckt och personerna hade lämnat.
  • Kl 16:37 grillar flera sällskap på ett fält bredvids Spånga IP. Patrullen har nöjt sig med tillsägelse/upplysning.

Detta är bara en del av de samtal som fortsätter komma in till Regionledningscentralen om grillning/eldning utomhus, skriver polisen.

– Ingen kan ha missat förbudet, jag upplever att med all den rapportering som finns och alla myndigheter som gått ut och varnat så borde det vara känt att man inte ska elda och grilla just nu, säger Eva Nilsson.

Även Christer Wahlström vid Storstockholms brandförsvar är inne på samma linje:

– Jag tycker att vi har varit väldigt tydliga med vad som gäller och om man följer nyhetsflödet kring de markbränder som brinner runtom i Sverige, ja man borde helt enkelt kunna tänka själv också, säger han.

Även i förra veckan berättade polisen om det stora antalet brott mot eldningsförbudet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln