Detta har hänt - skottlossningen i Orlando

Publicerad 2016-06-13

Under söndagen dödades 49 personer och 53 skadades vid en masskjutning på en gayklubb i Orlando i Florida. Skytten sköts ihjäl av polis i samband med händelsen. FBI utreder händelsen som ett terrordåd. Undantagstillstånd råder just nu i delstaten Florida. Masskjutningen är den dödligaste i USA:s historia.

Vid 02-tiden, lokal tid, natten mot söndag larmades polis om en pågående skottlossning på nattklubben Pulse i Orlando. En gärningsman hade då öppnat eld mot de runt 300 gäster som befann sig på klubben. En polisman som var i tjänst på klubben besvarade först elden men situationen utvecklades sedan till ett gisslandrama. Flera patruller åkte till platsen.

Vid 05-tiden tog sig polisen in i lokalen – totalt deltog elva polismän i insatsen som slutade med att gärningsmannen sköts ihjäl. En av poliserna ska även ha träffats i sin hjälm. Det tog drygt fyra timmar för polisen att få kontroll över situationen.

Vid 10-tiden meddelade Orlando-polisen att flera personer hade dödats och skadats. Samtidigt samlades anhöriga och vänner utanför klubben för att få reda på vad som hänt deras anhöriga. Strax innan klockan 12 bekräftade polisen att gärningsmannen hade dödats i en eldstrid med polisen.

Vid 13-tiden, svensk tid, höll polisledningen en presskonferens där man meddelade att masskjutningen krävt 20 liv och att 42 personer skadats. Polisen och FBI sa även att man utreder händelsen som ett terrordåd och att gärningsmannen hade en automatkarbin av modell AR-15, en pistol och någon form av sprängladdning på sig när han sköts till döds.

Drygt två timmar senare höll Orlando-polisen en ny presskonferens och meddelade då att dödssiffran stigit – 49 personer plus gärningsmannen hade då mist livet och 53 uppgavs vara skadade. Skytten var även identifierad som den 29-årige Omar Saddiqui Mateen, som tidigare är ostraffad. Undantagstillstånd utlystes även i delstaten Florida. FBI utreder händelsen som ett terrordåd och undersöker om det är ett fall av inhemsk eller internationell terrorism och om skytten var ensam eller inte.

Samtidigt kom uppgifter om att masskjutningen är den värsta i USA:s historia. Omar Saddiqui Mateen ska inte ha funnits listad som terrorist men enligt FBI ska det ha funnits kopplingar mellan gärningsmannen och islamistisk terrorism.

– Vi har information som tyder på att den här individen har dragningar åt den ideologin, sa Ron Harper från FBI.

Uppgifter kommer om att Mateen är född i New York och amerikansk medborgare, men föräldrarna är från Afghanistan. Vid dådet bodde Mateen i Port St. Lucie i Florida, vilket är cirka 16 mil från nattklubben Pulse där skottlossningen inträffade. Han ska även ha genomgått militärutbildning och haft vapenlicens. Enligt pappan ska sonens dåd inte grunda sig i religion utan att han blivit arg när han såg två män kyssas i Miami för några månader sedan. Mateens ex-fru vittnar dock om att var våldsam och instabil när de var gifta.

Vid 20-tiden, svensk tid, höll president Obama en presskonferens där han sa att dådet var en terrorattack och ett hatbrott, men att det inte är klart om gärningsmannen hade en koppling till terroristgrupper. Han kritiserade även de amerikanska vapenlagarna och gav stöd till USA:s HBTQ-personer och bad gud se över offren och deras familjer.

Strax efter Obamas tal höll Orlando-polisen ytterligare en presskonferens där man bekräftade att Mateen strax innan dådet ska ha ringt 911 och svurit sin trohet åt terrorgruppen IS samt refererat till gärningsmännen som utförde dåden vid Boston Marathon 2013. Man meddelade även att FBI kände till Mateen sedan tidigare då han förekommit i utredningar under 2013 och 2014. Mateen ska även, bara några dagar innan dådet, inhandlat två vapen som misstänkts ha använts i samband med skjutningen.

På söndagskvällen uppgav Reuters att terrorgruppen IS tagit på sig dådet men uppgifterna är i nuläget obekräftade.

Trots att det är andra skjutningen på kort tid så misstänker polisen inte att söndagens dåd har något samband med mordet på 22-åriga sångerskan Christina Grimmie, som sköts till döds i fredags när hon skrev autografer efter en konsert i Orlando.

ANNONS