Bengts vänner dog – fyra omkom i isvak

Uppdaterad 2021-02-27 | Publicerad 2021-02-26

SÄVSJÖ. Fyra män omkom under torsdagen i en isvak på Vallsjön utanför Sävsjö. 64-årige Bengt Enlund fiskade med två av dem men åkte hem innan olyckan inträffade.

– Det kom som en chock. Vi har fiskat så i 20 års tid, säger Bengt Enlund.

Småländska Sävsjö är i dag märkt av sorg sedan gårdagens tragiska dödsolyckan där fyra män mellan 65 och 75 år gamla omkom i en isvak.

Bengt Enlund förlorade två av sina närmaste vänner i olyckan. Han var på isen med dem och fiskade samma dag men åkte hem tidigare.

– Jag åkte därifrån klockan tolv. Då var mina vänner kvar på isen. Vi hade börjat fiska mitt på sjön. När jag åkte så var de närmare stranden, säger Bengt Enlund.

Hade fiskat i många år

Han kan inte förstå hur det kunde gå så illa. De båda vännerna var vana fiskare och hade pimplat på sjön i över 20 år.

– Det fanns inga tecken på att isen var svag när jag var där. De var också välutrustade för detta. Mer rustad kan man inte vara, säger Bengt Enlund.

När en helikopter började cirkulera vid sjön och en stor styrka från räddningstjänsten kom dit började Bengt ana att något var fel. Han gick då till vännernas hus för att se om de kommit hem. Men deras bilar var inte hemma.

Sedan fick han beskedet att vännerna omkommit.

– Det är tungt. Jag har tänt ett ljus vid min väns motorcykel i dag. Den står här på vår arbetsplats, säger Bengt Enlund.

Bengt började ana att något var fel när en helikopter cirkulerade vid sjön.

Upptäckte livboj i närheten

Olyckan inträffade i norra delen av Vallsjön. Det finns en handfull stugor intill stranden. En av stugägarna berättar för Aftonbladet att det kom ett samtal från en orolig anhörig under torsdags kvällen.

– Det var två personer försvunna och denne bad mig att gå ut och titta. Jag såg en livboj på isen och larmade 112, säger stugägaren som vill vara anonym.

Kvart i sju på torsdags kvällen larmades räddningstjänsten som åkte ut med flera enheter. När de kom fram till platsen fann de en person i en isvak.

– Sedan hittar vi tre ytterligare personer. På en halvtimme har vi fått upp fyra personer och gör HLR på dem, säger Jonas Petri, räddningsledare räddningstjänsten i Sävsjö.

Jonas Petri, räddningsledare räddningstjänsten i Sävsjö.

Insatsen pågår långt in på natten då man misstänker att det kan finnas fler i vattnet.

Enligt P4 Jönköping ska två av männen gått genom isen och de två andra männen som hade sommarstugor vid strandkanten gav sig ut för att hjälpa dem. Men av någon anledning tog sig ingen av dem upp från det kalla vattnet.

”Det är otäckt”

Fyra män, mellan 65 till 75 år gamla, omkom i olyckan. Boende i Sävsjö är i dag skakade efter den tragiska olyckan.

– Första tanken var att det kan vara någon man känner. Jag var orolig för det. Vi har många vänner i området, säger Jessica Kronlund, 39 år.

Jessica Kronlund, 39 år, med sin dotter. De bor i närheten av olycksplatsen.

Hon väcktes av ett sms under morgonen om olyckan och sedan ha den präglat hela dagen. Hon har pratat om det på jobbet och med sina vänner.

– Det är otäckt. Man undrar hur det gick till. Har någon kanske trillat i och så försöker de andra kanske rädda den personen? Man vet inte, säger Jessica Kronlund.

Lillemor Hultqvist.

Kommunen har aktiverat sin Posom-grupp för att stötta anhöriga och andra som behöver tala om det som hänt. Lillemor Hultqvist, som har en ledningsfunktion, var på plats vid Vallsjön direkt efter olyckan. Hon var på plats för att stötta anhöriga i deras svåra stund.

– Jag känner med anhöriga. Det är en tragisk olycka. Det har hänt i en liten kommun och olyckan berör många, säger Lillemor Hultqvist.

Följ ämnen i artikeln