Modern teknik gynnar drumlar av båda könen

Liksom många andra dröjde jag häromdagen i skolbibliotekarien Lina Ehrins vänstra armhåla.

Jag råkade se just den delen av Melodifestivalen och under de få sekunder kameran fångade fröken, eller möjligen fru, Ehrin ­noterade jag faktiskt att hennes­ ­armhåla var orakad. Det var en ­odramatisk observation av det slag man gör när man råkar se något som numera är ovanligt.

Jag tänkte inte mer på den saken.

Sedan bröt den stora debatten ut.

Det började på nätet och spillde snart över i kvällstidningar och ­debattfora. Vår nya rikslikare, ­timslånga ”Aktuellt”, ägnade nästan fem minuter åt ämnet. När det här publiceras är det möjligt att diskussionen lagt sig, men det är lika ­möjligt att den i stället nått ett ­crescendo. Kanske har ett av de ­obligatoriska uppropen satts igång. Veckans debattprogram kommer a­ntagligen ha svårt att låta bli ämnet och jag förutsätter att någon radikal redaktion i skrivande stund solidaritetsfotograferar sina håriga armhålor för publicering i storformat. Kanske finns en hårig armhålekalender att köpa inför 2013.

Det är tidstypiskt att ett ämne av det här slaget även fångar de stora redaktionernas intresse. Man kan förstås hävda att det som egentligen diskuteras är internets sociologi, patriarkala strukturer, förtryckande normer eller något annat tjusigt. Men det som diskuteras är rent ­ faktiskt hur en skolbibliotekarie i ­Ludvika ­väljer att sköta sina armhålor.

Förvånansvärt få verkar inse hur bisarrt det är.

Man kan skylla på bloggtölparna som satte igång det hela, men vid det här laget vet vi att modern informationsteknik gynnar ouppfostrade drumlar av båda könen. Det är inget tvång att låta dem bestämma vad vi andra ska tala om. Ändå låter vi dem göra det.

Vi verkar också vara i färd att låta dem bestämma tonläget. Den hätska ton som grälsjuka nätnöt använder sig av för att uppväga bristande tanke­förmåga, letar sig in i mittfåran. Fundera till exempel på hur ofta även resonerande och genomtänkt kritik av någon idé eller något fenomen numera klumpas ihop med brölande bloggare, massmördande vettvillingar, eller vad som står till buds, och ges den gemensamma etiketten ”hat”.

Allt ska vridas till det ­personliga och allt ska svepas in i starkast möjliga känslor.

Jag är rädd att vi har glömt hur vackra ljumma känslor kan vara. Och för Lina Ehrin och hennes armhåla vägrar jag att känna något starkare än mild överraskning och lätt sympati.

Dagens fakta

Absint gör dig inte tokig. Det är sant att drycken ­innehåller malört, vars aktiv­a substans tujon kan påverka psyket, men i samma låga koncentration som i till exempel dragon och salvia. Däremot innebär absintens höga alkoholhalt, mellan 50 och 75 procent, naturligtvis en risk. Absint har aldrig varit för­bjudet i Sverige.

Dagens byggnad

Jasnaja Poljana, ”klara ­gläntan”, utanför Tula i Ryssland. Jasnaja Poljana byggdes av författaren Lev ­Tolstojs far, greve Nikolaj Iljich Tolstoj. Här föddes ­författaren och levde större delen av sitt liv. Den anslående herrgårdsbyggnaden är i själva verket bara en flygel till det hus hans far byggde. Huvudbyggnaden såldes och monterades ned.

Följ ämnen i artikeln