Världen väntar spänt på Kinas reaktion – ”fel” man vann på Taiwan

”Fel” kandidat vann presidentvalet i Taiwan sett med Kinas ögon.

Nu kommer alla världens ögon att riktas mot hur Kina agerar efter den motgången.

Världensfreden står på spel. Kina har hotat att invadera Taiwan om ön inte går med på att ”återförenas” frivilligt.

Taiwans nye president heter Lai Ching-te och kommer från samma Kina-kritiska parti som styrt landet de senaste åtta åren. Kina har kallat honom ”en bråkmakare” eftersom han tidigare inte stuckit under stol med att han vill utropa ett självständigt Taiwan. Även om han i valrörelsen förespråkat det demokratiska partiets officiella linjen som är att bevara status quo när det gäller relationerna till Kina. För Kina vore en officiell självständighetsförklaring detsamma som en krigsförklaring.

Det enda Kina kan glädja sig åt är att Lai bara fick dryga 40 procent av rösterna. Det beror på att ytterligare två kandidater ställde upp från mer Kina-vänliga partier som tillsammans fick 60 procent av rösterna. Vilket kan tolkas som att en majoritet av taiwaneserna ändå vill ha någon typ av förändring i landet.

Läget inför valet harvarit oerhört spänt på grund av Kinas försök att påverka utgången och få taiwaneserna att rösta rätt.

Nu tvingas Kina stå ut med att ”fel” man blev president och kommer att fortsätta driva linjen att separera Taiwan mer och mer från Kina.

Frågan är hur Kinas president Xi Jinping kommer att reagera på det. Hans dröm och mål är att under sin tid vid makten ”återförena” Taiwan med det kinesiska fastlandet.

Sedan kommunistpartiet kom till makten 1949 har Taiwan visserligen aldrig varit en del av Kina men det är inget som dämpar Xi Jinpings anspråk.

I en tid då den kinesiska ekonomin går sämre lutar han sig alltmer mot ett nationalistiskt budskap där kineser ska känna stolthet över att Kina blir allt mäktigare på världsscenen.

Problemet är bara att en majoritet av taiwaneserna inte vill tillhöra Kina. Det fick jag väldigt klart för mig när jag i höstas gjorde en reportageresa till ön.

Men Xi kan inte acceptera att hans frieri avvisas. Om en ”återförening” inte går att uppnå på fredlig väg är han beredd att ta till våld. Det har han offentligt betonat gång på gång. 

För att visa att han menar allvar skickar Kina nästan dagligen in stridsflyg i Taiwans luftförsvarszon, övar med sina stridskrafter på att blockera ön från havet och från luften. Dessutom försöker man skada Taiwans ekonomi med ständiga cyberattacker och genom att på kort varsel införa importförbud av exempelvis ananas från Taiwan.

Men Peking använder sig inte bara av hot. Man viftar också med morötter i form av ekonomiska fördelar för Taiwan om man blir en del av Kina. Men taiwaneserna ser hur det gått för friheten i Hongkong och är inte intresserade.

Kinas palett av påverkansoperationer och trakasserier är mycket omfattande och bred.

Tidigare viftade många taiwaneser bort de kinesiska hoten som orealistiska. Men Putins angreppskrig mot Ukraina har fått många att tänka om.

Jag upplevde att det fanns en stor rädsla hos människor att Xi Jinping kan göra allvar av sitt hot. Militära bedömare och experter jag träffade på ön menade att någon form av kinesisk invasion kommer att inträffa 2027 om inte förr.

Det är här hotet mot världsfreden kommer in.

Taiwan har en mäktig allierad i USA som försett ön med mängder med vapen. President Joe Biden har flera gånger upprepat att USA kommer att försvara Taiwan i händelse av en kinesisk attack. USA försöker på alla möjlig sätt fördröja Kinas väg mot att bli en militär supermakt och därmed utmana USA:s position.

Om Xi gör allvar av sitt hot att invadera Taiwan och USA håller sitt löfte att försvara ön innebär det ett krig där världens två främsta militärmakter ställs mot varandra. Båda dessutom kärnvapenmakter.

Av lätt insedda skäl en oerhört farlig situation.

Taiwan tillverkar dessutom 90 procent av världens mest avancerade microchips som numera sitter i all elektronik. Slås den produktionen ut vid ett krig innebär det kaos i världsekonomin.

Det finns ännu en dimension. De senaste 25 åren har Taiwan utvecklats till en av Asiens främsta demokratier. Detta samtidigt som klimatet för mänskliga rättigheter hårdnat ytterligare i Kina.

I kampen mellan demokratier och autokratiska stater känner många i väst att man måste stötta Taiwan genom att skicka ett budskap till Xi Jinping att han ska hålla fingrarna borta från ön.

Nu väntar världen spänt på Kina reaktion på valresultatet.

Följ ämnen i artikeln