Löfven, det är helt ok att stjäla idéer

Den som är för fin för att stjäla idéer ska inte ägna sig åt politik.

Moderaterna tjuvfiskade framgångrikt från sossarna och från det brittiska labourpartiet.

Nu tar Socialdemokraterna efter. Dumma vore de annars.

I morgon presenterar finansminister Anders Borg (M) regeringens vårbudget och jakten på makten efter nästa riksdagsval går in i en ny fas.

Efter ett förlorat år med Håkan Juholt vid S-ratten är det match igen. Och den inleds på allvar i morgon kväll då Borg möter sin utmanare, Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson, för första gången. Debatten äger rum i SVT.

Nästa anhalt är 1 maj, arbetarrörelsens stora dag. S bullar upp med de bästa. Samtliga nu levande partiledare, utom Ingvar Carlsson, 77, ska upp i talarstolarna.

Dagen därpå eskalerar kampen mellan blått och rött då oppositionen ska presentera sina alternativ till regeringens vårbudget. Fyra dagar senare möts Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) i den första partiledardebatten sedan Löfven blev S-ledare. Även den i Svt.

Mycket tyder på att Socialdemokraterna kommer att använda sig av en beprövad, och ofta framgångsrik, metod i kampen för att återerövra regeringsmakten efter åtta år i opposition.

Den kallas triangulering, ett begrepp som myntades på 1990-talet av Bill Clintons chefsrådgivare Dick Morris. Det går i korthet ut på att man begripit att motståndaren har en åsikt som väljarna gillar och kopierar den, fast inte helt och hållet. Ett visst avstånd till motståndaren behålls och denna skillnad kan, om det kniper, blåsas upp till enorma dimensioner.

Moderaterna stal friskt under sin förvandling till de nya Moderaterna. Just namnidén kom från New Labour i Storbritannien. Man utropade sig till ett arbetarparti, men då inte i S-betydelsen ”för arbetare”. Utan ”för arbete”. De blev till och med kollektivavtalskramare, sällan hade ett så vist system utarbetats av mänskliga hjärnor som avtalen på den svenska arbetsmarknaden.

Hittills har Socialdemokraterna inte varit lika oblyga i sitt tjuveri. Men klart står att fastighetsskatten, som alliansen ersatte med en lägre fastighetsavgift, inte kommer att återinföras om S vinner valet.

De jobbskatteavdrag som riksdagen klubbat igenom kommer, med vissa justeringar, finnas kvar även om statsministern heter Löfven. Rut- och rot-avdragen ser också ut att överleva, sannolikt i modifierad form.

Citatmaskinen Winston Churchill sa att attityd är en liten sak som gör stor skillnad. Det har hans sentida politikerkollegor fattat.

Följ ämnen i artikeln