Kristersson biter inte handen som föder honom

Det är skälet till att Jomshof sitter kvar

”Richard Jomshof sitter cementerad på sin ordförandestol.”

Richard Jomshof är fördomsfull, islamofob och han uttalar sig som en vettvilling.

Ändå har han, och kommer fortsätta att ha, en ansvarsfull position i ledningen för Sverige.

Så underlig är svensk politik.

Richard Jomshof var tidigare Sverigedemokraternas partisekreterare. Efter valet förra året blev han ordförande i ett av riksdagens 16 utskott, organ som lägger sista handen vid de förslag som riksdagen röstar om.

Han har alltså en ansvarsfull position i rikets ledning och ska se till att regeringens förslag får grönt ljus av riksdagen.

Jomshof uttryckte sig redan som partisekreterare drastiskt. Ofta med udden riktad mot islam, ett av SD:s livselixir.

Hans nya position har inte ändrat på den saken. Tvärtom, skulle man kunna säga.

Statsminister Ulf Kristerssons (M) förmaningar om att inte hälla bensin på koranbränningsbrasan och ytterligare försämra den svenska säkerheten struntar han i.

Jomshof har på senare tid uppmanat till bokbål (på Koranen såklart), kallat profeten Muhammed för bland annat slavhandlare, rövare och massmördare och spritt ett tweet (eller heter det ett X nu?) där Kristersson och utrikesminister Tobias Billström kallas för ”ynkryggar”.

Jomshof sitter cementerad

Föga förvånande har den samlade oppositionen; S, V, MP och C, kommit fram till att Jomshof inte kan fortsätta som ordförande i justitieutskottet, som behandlar frågor om lag och ordning, sans och balans. Karln saknar ju omdöme och bör förpassas till mindre ansvarsfulla arbetsuppgifter, resonerar de. Medborgarna gillar inte dem som trotsar modesta krav om återhållsamhet från statsministern utan uppmanar till koranbränning.

Ett rimligt krav kan de som orkar bry sig om Richard Jomshof, till professionen SO-lärare, tycka.

Men det anser inte regeringen. Företrädare för de tre partierna i regeringen står som en skickligt uppförd mur bakom Jomshof. Klart han ska få strunta i statsministerns önskan om att ta det lugnt med att reta upp den muslimska världen, uppmana till bokbål med heliga skrifter och vara oförskämd mot levande och döda.

Det kan man tycka är konstigt, så konstigt att det närmast är obegripligt. Den allmänna uppfattningen om politiker är inte skyhög och ett massivt skyddande av folkvalda som hamnat på fel plats gör inget för att höja anseendet.

Justitieutskottet kommer enligt nuvarande tidtabell rösta om förtroendet för Jomshof den sista augusti sedan frågan bordlagts en gång. Oppositionen kommer att förlora omröstningen. Richard Jomshof sitter cementerad på sin ordförandestol.

Står nära Åkesson

Det enkla svaret på varför den här historien kommer att sluta på det sättet är att Ulf Kristersson inte skulle vara statsminister utan SD. Hans 23 statsråd skulle inte vara ministrar.

Kristersson vet vilken hand som föder honom. Och han tänker inte bita den.

Jomshof står nära Jimmie Åkesson. Båda ingick i ”de fyras gäng”, grabbarna i Lund som tog över ledningen i partiet och fick in det i riksdagen. I tio år var han partisekreterare.

Alltså fördömer Ulf Kristersson inte Jomshofs uttalanden hur dumma de än är. Hans lama reaktion var att ”alla i Sverige inklusive Richard Jomshof ska tänka sig för innan man uttrycker sig”.

Därför står även de övriga regeringspartiernas ledamöter i justitieutskottet bakom Jomshof och säger att det är en viktig princip att varje parti utser sina representanter utan inblandning från andra. Trots att alla vet att förflyttningar äger rum hela tiden. Ibland för att partiet bytt ordförande, ibland för att någon gör bort sig eller är allmänt inkompetent.

Söder är ute i kylan

Detta gäller även L-ledamoten Juno Blom. Hon tillhör den del av partiet som vill samarbeta med SD. Annars kunde det blivit jobbigt för regeringen.

Med Björn Söder, en annan SD-ledamot i riksdagen, är det en annan historia. Han tillhörde tidigare partitoppen men har hamnat i kylan.

Med honom var det en helt annan sak än med Jomshof. Statsministern kallade hans, numera raderade, tweet där han jämställde Pridefestivalen med pedofili för groteskt, oacceptabelt och djupt förolämpande. Ord och inga visor.

Sammanfattningsvis sitter Jomshof säkert i sadeln. Tills Jimmie Åkesson tar sin hand ifrån honom, vilket är osannolikt.


TRE SPANINGAR

Ett första steg i en europeisk legaliseringsvåg? Man vet inte. Men den tyska regeringen föreslår i alla händelser att det ska vara lagligt att inneha 25 gram cannabis för eget bruk om man är över 18 år. Och odla eget med högst tre plantor. Poppis bland unga väljare, påstås det.

Enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat var den ekonomiska tillväxten under andra kvartalet i år näst sämst i Sverige. Vår ekonomi krympte jämfört med föregående kvartal. Bara i Estland var det ännu sämre ställt. Mest sprutt i ekonomin har Irland, en gång i tiden kallad en tigerekonomi.

En del tycker att de är urgamla när de fyller 60 men det gäller inte trion Dolly Parton, 77, Paul McCartney, 81 och Ringo Starr, 83, som i veckan gav ut en ny version av ”Let it be” från 1970. Vissa tyngs alltså inte av en relativt hög ålder. Inte heller Joe Biden, 80, eller Donald Trump, 77.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.