Alla såg det komma – även ni

Men politikerna blundade

Läs det här, partiledare.

Alla såg det komma.

Även ni.

Men ni gjorde för lite. För sent. Ni blundade.

I kväll möts partiledarna i en troligen skrikig och onyanserad debatt i SVT:s Agenda. Den omfattande och förödande gängkriminaliteten blir med all sannolikhet ett av ämnena.

Alla kommer att skylla på någon annan för att det gjordes för lite och för sent och för att barn nu rekryteras för att mörda.

I november 2019 sade dåvarande statsministern Stefan Löfven (S) att ”vi såg det inte komma”. Han blev, med rätta, utskrattad. Så okunnig och ovetande kunde inte en regeringschef vara. I så fall borde hen inte ha uppdraget. På den posten är det en stor nackdel att vara både blind och döv.


I sitt tal till nationen för tio dagar sedan sade statsminister Ulf Kristersson (M) så här:

”Den grova organiserade brottsligheten har vuxit fram över ett decennium.”

Det är mindre naivt än det som Stefan Löfven sade men likväl missvisande. Den grova organiserade gängbrottsligheten har vuxit fram under betydligt längre tid än så. Det var full fart på tillväxten redan då Ulf Kristersson satt i en regering förra gången, mellan 2010 och 2014.

Men det vill han såklart inte låtsas om eftersom Kristersson vill kunna säga att allt är sossarnas fel. Ett, till skillnad från Moderaterna, mesigt parti som ser mellan fingrarna även på de mest flagranta våldsbrott - enligt honom.


Det har inte saknats varningssignaler. Tvärtom det har tutats under lång, lång tid.

För tre decennier sedan skrev Göran Lennmarker (M), då riksdagsledamot och aktiv på Moderaternas politiska avdelning, en rapport. Den handlade om Sveriges getton, alltså socialt utsatta områden med risk för omfattande kriminalitet. Den blev brutalt nedsablad och lades till handlingarna. Getton? I Sverige? Nä.

Min kollega Jonathan Jeppsson har under månader hävdat att jag skrev om framväxten av den grova gängbrottsligheten för länge sedan. Själv kom jag inte ihåg det.

Till slut letade hanmed stor möda fram flera artiklar med det innehållet. Den äldsta publicerades i september 2004, för 19 år sedan. Då skrev jag bland annat:


”Formeln för att skapa rädda människor utan framtidshopp är enkel. Ta ett bostadsområde som är lagom fult och otrevligt. Befolka det med människor utan valfrihet. Enbart med dessa enkla åtgärder har du skapat problem. De kan utan större ansträngning förvärras. Se till att de boende i området lever skilt från resten av samhället. Både geografiskt och kulturellt. Chansen att de då, om de kommer från ett annat land, lär sig mer än bristfällig svenska är nästan obefintlig. Ett effektivt utanförskap har grundlagts, barriären är skyhög. Tentaklerna in i det vanliga Sverige där folk arbetar, sportar och påtar i trädgården blir få, om ens några. De nätverk som är förutsättningen för att få jobb, inkomst och en förankring i samhället är svaga eller obefintliga. Så här ser det ut på många håll i Sverige. Det är ingen tillfällighet. Det är resultatet av en rad politiska beslut, medvetna och omedvetna. Problemet accentueras av att det, grovt förenklat, finns två karriärvägar för killarna i förortsgettona. Antingen ger de järnet i skolan och blir så inihelvete duktiga. Gymnasiet, högskolan, hela den borgerliga världens dörrar står vidöppna. Kulturell mångfald – javisst. Men bara för dem som liknar oss andra. Eller också blir de kriminella. Det är ett sätt att skaffa pengar, prestige, brudar. Att bli någon som märks, som står ut.”


Ganska insiktsfullt, om jag får säga det själv.

Kort sagt, det är löjligt att säga att ”vi såg det inte komma”. Det är lika fånigt att säga att utvecklingen startade för tio år sedan.

Dagens situation är en konsekvens av flera årtionden av misslyckade och otillräckliga beslut. Resultatet vet vi, skjutningar, sprängningar, tonårsmördare och avrättade barn lämnade i skogen.

Kort sagt. Alla visste vad som skulle hända på grund av den djupa bostadssegregeringen och en omfattande migration. Men få ville tala om de problem det medförde. Utom SD. Därför håller de i taktpinnen i dag.

Alla såg det komma. Få ville prata om det. Ännu färre gjorde något – i tid.

TRE SPANINGAR


Följa John är en lek som tycks ha inspirerat Socialdemokraterna som vill att regeringen ska se ut som härmapor. Förslaget om att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare lades på bordet före regeringen. Likaså förslaget om att ta hjälp av försvaret i kriget mot grov kriminalitet.


FN har gett Kenya uppdraget att få bukt medgängbrottsligheten på Haiti som i stora stycken utvecklats till ett laglöst land. Så kan det alltså gå om utvecklingen går alldeles över styr. Hos oss är det bara grannländerna som är rädda för att vi exporterar gängen till dem.


Utrikesminister Tobias Billström (M) vet hur man tar sig fram. Han tog sig hela vägen från Arlanda till den ukrainska gränsen utan ”giltig identitetshandling”, läs pass. Heder till både Billströms fingerfärdighet, eller vad man nu ska kalla det, och den ukrainska gränspolisens noggrannhet.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.