Det är det här Annie Lööf säger - egentligen

Det Annie Lööf säger är att sannolikheten för ett blocköverskridande regeringssamarbete efter valet i höst är hög.

Det är så man ska läsa henne.

I en intervju med Aftonbladets Pär Karlsson sade C-ledaren Annie Lööf så så här:

”Jag är högst medveten om att det kommer att bli en extremt turbulent höst. Jag tror vi går mot en höst efter ett val som vi inte har sett på många decennier i svensk politik”.

Hon sade också att regeringsbildningen kommer att kräva ”många och långa förhandlingar”.

Vad är det för budskap Annie Lööf ville leverera? Det är inte alldeles glaskart.

Men i korthet är hennes budskap att sannolikheten för någon form av blocköverskridande regeringssamarbete efter valet.

En renodlad Alliansregering skulle nämligen inte kräva varken många eller långa förhandlingarna. De är mer eller mindre avklarade när de fyra partierna kommit överens om sitt gemensamma valmanifest.

En rödgrön regering enligt dagens modell, en koalition mellan S och MP, skulle inte heller kräva särskilt långa förhandlingar. Socialdemokraterna skulle bestämma det mesta och MP få in en eller annan hjärtefråga i regeringsprogrammet.

En koalition över blockgränsen, eller ett organiserat regeringssamarbete mellan rött och blått, skulle däremot kräva långa och många förhandlingar.

Sverige har inte haft en sådan regering sedan koalitionen mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet som regerade från 1951 till och med 1957.

Det skulle också passa in på Lööfs beskrivning att blir en höst efter ett val ”som vi inte sett på många decennier i svensk politik”.

En blocköverskridande regering, eller ett blocköverskridande regeringssamarbete, blir inte aktuellt om Alliansen blir större än de rödgröna partierna tillsammans. Men om SD och S tillsammans då är större än Alliansen, vilket är sannolikt, krävs någon form av uppgörelse om budgeten.

Om Alliansen är mindre än de rödgröna partierna vill Centern att de fyra partierna gör upp med Socialdemokraterna. Exakt hur är oklart. Liberalerna med Jan Björklund i spetsen vill i det läget ha en koalition mellan Alliansen och Socialdemokraterna men det är Centern tveksam till.

Hur regeringspusslet slutar är omöjligt att veta innan det finns ett valresultat. Det har vi, preliminärt, först vid tiotiden på kvällen den 9 september.

Därefter kan spekulationerna ta fart på riktigt. Men som Annie Lööf säger så är det viktigt att i tid lägga fast vilka principer som ska gälla för det egna partiet.

”Då får vi sätta oss runt ett bord som vuxna människor allihop. Sedan får vi se hur vi kan bilda ett stabilt och långsiktigt regeringsunderlag”.

Att det blir vuxet är nog att hoppas på för mycket. Det brukar sällan bli det så vuxet när makten står på spel.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.