Var det farväl för gott eller kommer Trump tillbaka?

WASHINGTON DC. Donald Trump bröt mot alla traditioner när han lämnade Vita huset i en militärhelikopter tidigt onsdag morgon.

Utan att närvara vid Joe Bidens installationsceremoni. Utan att hälsa på Biden i Vita huset.

Han lämnade utskämd och som en sällsynt dålig förlorare. Men antydde att han kommer tillbaka.

Den senaste veckan har Donald Trump inte visat sig offentligt. Han har inte hållit några presskonferenser. Han har blivit avstängd från de flesta stora sociala plattformar.

Trots att det gått två veckor sedan den amerikanska kongressen godkände valresultatet fortsätter Donald Trump att vägra erkänna sig besegrad.

När han i går släppte sitt avskedstal var det, i brott mot traditionen, inte live utan bandat.

Talet var ovanligt försonligt för att vara Trump. Så som det ibland kan vara när han håller sig till ett skrivet manus. Han till och med önskade den inkommande administrationen lycka till. Dock utan att nämna Joe Bidens namn.

Han uppmanade även amerikaner att aldrig använda våld för att nå sina politiska mål.

Ändå var det en vanärad president som för sista gången klev in i militärhelikoptern Marine One. Hans avslutande veckor och månader har varit katastrofala för hans eftermäle som president men passande för hans kaotiska styre.

Melania och Donald Trump på Air Force One.

Kulmen kom när han uppmanade sina anhängare att ta sig till Kapitolium vilket resulterade i att de stormade parlamentet samtidigt som kongressen skulle rösta för att godkänna valresultatet. USA förvandlades till en bananrepublik där den sittande presidenten försökte genomföra en statskupp.

Trumps aktier har störtdykt i USA på grund av hans usla sätt att hantera valförlusten och försöken att till varje pris hålla sig kvar. Hans sorti kan bara jämföras med Richard Nixon som valde att avgå hellre än att ställas inför riksrätt efter Watergateskandalen.

Liten farväl-skara

Helikoptern tog ett extra varv över Kapitolium och Trump kunde se hur staden förvandlats till en krigszon delvis på grund av honom. Han blir den förste presidenten på 150 år som inte deltagit i installationen av sin efterträdare.

På militärbasen Andrews väntade en liten skara inbjudna för att ta ett sista farväl.

President Trump höll ett kort tal där han som så ofta tidigare överdrev sina insatser för landet. Han verkar fortfarande vara besatt av att framstå som bäst. Han nämnde inte att Biden vann valet utan valde istället att slå fast att han själv fått fler röster än någon tidigare sittande amerikansk president.

Trump tog personligen åt sig äran för att vaccinet mot covid-19 tagits fram på nio månader "istället för nio år "trots att det mestadels är vetenskapens förtjänst.

När han och hustrun Melania gått upp för trappan till planet Air Force One och vände sig om och vinkade var det det sista världen såg av honom som president.

Flyttlasset går till Trumps privata klubb i Mar-a-Lago i West Palm Beach i Florida. Det verkar som att han och hustrun kommer att ha sin bas där. Säkert kommer Trump att spela en hel del golf. Men den stora frågan är om han tänker försöka hålla sig kvar i politiken.

Några meningar i hans sista tal tyder på att han inte gett upp tanken på att ställa upp i valet 2024.

– Vi kommer tillbaka i en eller annan form, lovade han. Jag kommer alltid att kämpa för er.

Riksrätten avgör framtiden

Mycket av hans framtid hänger på vad som sker i riksrätten som snart inleds mot honom. Skulle Trump fällas i senaten kommer han sannolikt också att förbjudas att ställa upp i val i framtiden. Då är den politiska karriären i princip slut.

Även om han givetvis kan fortsätta i en agiterande roll från sidlinjen eller stödja dottern Ivanka eller sonen Don Jr i ett försök att föra tillbaka presidentposten till Trump-familjen.

Kommer det republikanska partiet vilja ha kvar honom eller kommer de så småningom att klippa banden?

I dag är det en öppen fråga.

Ett annat osäkerhetsmoment för Trump är det bedrägeriåtal som väntar på honom i New York och sannolikt väntar fler åtal.

Hans framtid kan komma att domineras av advokatmöten och domstolsförhandlingar.

Ett av hans sista beslut var att benåda sin före detta rådgivare Steve Bannon (och 142 andra) som var arkitekten bakom Trumps politiska budskap i valrörelsen 2016.

Miljontals amerikaner och många fler människor världen över drar en suck av lättnad över att Trump nu är borta. Men många av de 74 miljoner som röstade för honom kommer att sakna sin president.

De starka motsättningarna kommer att finnas kvar.