Sluta utbilda er till sjuksköterskor och socialsekreterare, tjejer

Skippa långa utbildningar tills de lönar sig

År ut och år in ska kvinnor tydligen stå ut med att de får lägre betalt än män, skriver Lena Mellin.

Det verkar bara finnas en lösning. Den är drastisk och innebär att kvinnor slutar utbilda sig till sjuksköterskor, socionomer, lärare, bibliotekarier och andra yrken i offentlig sektor som kräver en lång akademisk utbildning.

Det betalar sig nämligen för dåligt. Alldeles för dåligt.

Det var en artikel i Dagens Nyheters Stockholmsbilaga i veckan som fick håret att resa sig på mitt huvud. Den innehöll tyvärr inget nytt och det kanske var det därför jag blev så arg.

År ut och år in ska kvinnor tydligen stå ut med att de får lägre betalt än män.
Trots att de är duktiga flickor, utbildar sig och tar examen. 66 procent av alla examensbevis för högskolestudier tas ur av kvinnor.

Det håller inte. Inte för de enskilda kvinnorna. Eller för samhället i stort.

I det grekiska dramat Lysistrate kärleksstrejkar kvinnorna för att få fred. På ungefär samma sätt kommer kvinnor i Sverige att bete sig, medvetet eller omedvetet, och, precis som i antikens Aten tvinga fram förändring.

Sjuksköterskor, socionomer, lärare och rader av andra yrkesgrupper i offentlig sektor är bristyrken. Svarta hål hotar inom en inte alltför avlägsen framtiden.

Det är bra. Det betyder att många kvinnor redan förstått att det inte är någon idé att gå igenom en lång akademisk utbildning för att hamna i ett yrke med usel lön i förhållande till studieskulderna. Ingen kommer att tacka dem.

Polisen har redan fått erfara att när vitala samhällsfunktioner hotas på grund av personalbrist finns chansen att rätta till löneläget. Förra året blev lyftet 5,4 procent, i år 5,7 procent.

För att göra personalbristen än mer kännbar än den redan är och ser ut att bli bör alltså kvinnor som tänker utbilda sig till exempelvis socionom ge sig till tåls. Gör något annat så länge tills de uppenbara skevheterna i lönesättningen försvunnit.

I Stockholm är männens medianinkomst, enligt DN, 341 000 kronor per år, siffran för kvinnor är 7 750 kronor lägre. Per månad. Före skatt. Det är givetvis oacceptabelt.

En av de viktigaste förklaringarna är att kvinnor i högre grad än män är anställda i offentlig sektor. I kommunerna är löneskillnaden mellan kvinnor och män visserligen den lägsta på hela arbetsmarknaden, en kvinna tjänar 96,9 procent av en manslön. Men löneläget är över lag lågt, i kommunerna är genomsnittslönen för kvinnor 29 500 kronor.

Det krävs ett kollektivt och långsiktigt arbete för att kvinnor och män ska få lika mycket betalt. Och det är i bristyrkena i chansen är störst att lyckas.

Lysistrate och hennes kompisars aktion kan tjäna som exempel. Även om det var i en annan tid och med ett annat mål.


Fem saker att hålla koll på i veckan

 • Två år sedan attentatet
  Två år har gått sedan Rakhmat Akilov stal lastbilen och mejade ner ett stort antal människor längs sin vansinnesfärd på Drottninggatan i Stockholm. Årsdagen manifesteras i dag bl a med en konsert arrangerad av stiftelsen Ebbas änglar. Ebba Åkermark var en av de fem som dödades.
 • Omval i Falun
  Falun gör i dag om höstens kommunalval. En postsäck med valsedlar kom fram för sent. 126 röster räknades inte vilket kan ha påverkat på marginalen. Konstigt nog blir det numera omval någonstans efter i stort sett varenda val. Såvitt jag minns var det ovanligt förr.
 • Första budgeten
  Finansministern Magdalena Andersson (S) presenterar på onsdag vårbudgeten. Det är den första som den nya samarbetspakten, regeringen, Centern och Liberalerna, står bakom. Inga sensationer väntar, 73-punktsprogrammet ska genomföras och det vet vi redan vad det innehåller.
 • En kär tradition
  Lika kärt som det är för oss alla att köpa en majblomma lika kärt tycks det vara för drottning Silvia att ta emot årets första. Det gör hon på torsdag. Majblommestiftelsen jobbar mot barnfattigdom, det vill säga ger ekonomiskt stöd till barn som lever i familjer med utsatt ekonomi.
 • Lämnar de nu, eller?
  Enligt tidigare planer skulle Storbritannien lämnat EU den 29 mars, nästa datum är på fredag. Men röran i det brittiska parlamentets underhus är total så vad som helst kan hända till dess. Man känner medlidande med premiärminiseter May, hon har det inte lätt.

Veckans citat

Kroka arm med riktiga systrar och bröder i stället och visa dem att hårt arbete alltid lönar sig.

Ebba Busch Thor (KD) svarar på kritiken om att hon ser ut som schamporeklam

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.