Stockholm är urkasst på covid

Smittspridningen högst i landet – vaccinationen sämst

​Region Stockholm är sämst i landet på att vaccinera sina invånare mot covid-19.​

Huvudstaden med omgivningar leder även en annan liga. Här ökar smittspridningen mest i landet.

Vad är det för fel på Stockholm?

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i Region Stockholm såg ovanligt allvarlig ut när han meddelade att den konstaterade smittspridningen av covid-19 ökade med 24,1 procent mellan vecka fem och sex. För närvarande är det svenskt rekord.

Man hade kunnat räkna ut det. Mobiloperatörerna hade nämligen redan noterat att rörligheten ökat på senare tid, särskilt under rusningstid på morgnarna. Alltså reser stockholmarna mer än de gjorde tidigare i år.

Det verkar som de i ökad utsträckning åker till jobbet och träffar en massa folk de inte mött på länge. Resultat: Ökad smittspridning.

Men Region Stockholm innehar även ett annat svenskt rekord just nu. Ingen annanstans ä så låg andel av befolkningen vaccinerad mot covid-19. Den 17 februari var det 2,65 procent av befolkningen.

Att jämföra med Sverigebästa Region Gotland där 7,43 procent var vaccinerade samma dag.

Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Magnus Thyberg är vaccinsamordnare i Region Stockholm. Han har en rad kreativa förklaringar till att Stockholm ligger sist i vaccinationsligan när Dagens Nyheter intervjuar honom.

En av dem är att det finns 210 vårdcentraler. Men om det är vårdcentralerna som är problemet – varför används de? Det finns för närvarande ett närmast oändligt antal stora, tomma lokaler, som idrottsarenor och teatrar. Det är bara att flytta in med injektionsnålarna.

En annan förklaring är att andelen yngre människor är hög i Region Stockholm. Så bra då, de ska ju nämligen inte vaccineras såvitt de inte hunnit fylla 18 år. ​Ytterligare ett skäl till att argumentet är uselt är att andelen vaccinerade som fyllt 65 år är näst lägst i Stockholmsregionen.​ Bara en region är ännu sämre.

Thyberg anför också att regionen inte fått vaccin i tillräcklig omfattning. Men fördelningsprincipen är likadan för hela landet. De doser som portioneras ut fördelas efter hur många som fyllt 70 år bland invånarna i regionen.

Ytterligare en orsak uppges vara att inrapporteringen till Folkhälsomyndigheten varit dålig. Men är Stockholm särskilt dåligt på den punkten? Man vet inte – men jag tror att det finns skäl att misstro även det argumentet.

Magnus Thyberg påpekar också att regionen är stor. Jovisst, men antalet doser fördelas alltså proportionerligt mellan regionerna. Och transporterna görs inte med häst och vagn, utgår jag från.

Thybergs argument håller inte. Stockholm är helt enkelt kasst på covid.

Vi är sämst på att hålla avstånd, den grundläggande åtgärden för att slippa bli smittad. Och vi är usla på vaccinera. Som stockholmare är jag missnöjd.​


PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.