Katastrofen avvärjd – men bara för stunden

Det dras suckar av lättnad i Frankrike och runtom i Europa.

Katastrofen med en högerextrem regering i EU:s näst största land är avvärjd.

Men bara högst tillfälligt.

Nationell Samling och Le Pen är stadigt på väg upp och har siktet inställt på presidentvalet om tre år.

Så mycket handlar om förväntningar.

Efter den första valomgången i det franska parlamentsvalet såg det ut som Nationell samling till och med skulle kunna få egen majoritet.

När partiet efter den andra bara blev tredje största parti utmålas det som en stjärnsmäll och ett fiasko.

Rent sakligt är det ganska långt ifrån sanningen.

I själva verket gjorde Le Pens parti sitt bästa val någonsin och gick från 89 platser i den franska nationalförsamlingen till 142. Vänstern gick också fram men inget annat enskilt parti är i närheten av en sådan ökning.

Om Nationell samling gjort samma resultat i valet för fem år sedan hade det spritt panik i Europa. Nu känner alla lättnad.

Risken är att det är en falsk och högst tillfällig känsla. Ett utslag av önsketänkande.

Frankrike är EU:s näst största ekonomi och tillsammans med Tyskland motorn i EU-samarbetet. Visserligen är det presidenten som har huvudansvaret för utrikes- och säkerhetspolitiken men med en folkvald församling som i allt större utsträckning ifrågasätter stödet till Ukraina, Nato och EU:s växande roll blir hans jobb besvärligare.

Det sätter också press på andra regeringar i Europa vars ställning utmanas av extrempartier till höger och vänster.

Marine Le Pen.

Taktikröstande

Valresultatet i Frankrike och att opinionsmätningarna hade så fel går att förklara på flera sätt.

*En del av väljarna som proteströstade på Nationell samling i den första valomgången valde att rösta mer ”normalt” i den andra. Av rädsla för extremhögern.

*Vänstern och mitten lyckades i sitt uppsåt att genom taktikröstande stoppa högerextremisterna. Över 200 kandidater drog sitt tillbaka i den andra valomgången för att bara en kandidat skulle ställas mot Nationell samling i varje valkrets för att därigenom minska deras segerchanser.

*Valdeltagandet var det högsta sedan 1981. Många gick och röstade bara för att stoppa Nationell samling.

Taktikröstande har stoppat Nationell samlings framgångar även vid tidigare val men för varje val får de fler och fler röster.

Om det enda motståndarna kan prestera är en politik för att stoppa Nationell samling är de dömda att misslyckas på sikt. Klarar inte den politiska mitten av att hitta lösningar på vad som människor upplever som samhällsproblem, som invandringen och ekonomin, kommer Nationell samling till slut att sitta vid rodret.

Alternativt vänsterextremisterna.

Kaos väntar

Jean-Luc Melenchon från partiet Det Okuvade Frankrike kräver i kraft av att vara störst i det segrande vänsterblocket att få bilda regering.

Sannolikheten att han ska få chansen är liten och ännu mindre att han ska lyckas.

Till att börja med är det Macron som bestämmer vem som ska få första tjing att bilda regering. Det kommer sannolikt att ta ett bra tag.

Valresultatet innebär att inget av de tre stora maktblocken får någon egen majoritet. Den inför valet hastigt bildade vänsteralliansens samarbete var just rent valtekniskt. De fyra partierna står väldigt långt ifrån varandra i sakpolitiken och att de skulle lyckas överbrygga sina interna klyftor samtidigt som de lockar med Macrons parti i ett regeringssamarbete förefaller högst osannolikt.

Istället är det kaos och förlamning som väntar i fransk politik.

Det var inte vad Macron hade räknat med när han utlyste nyval efter Nationell samlings stora framgångar i EU-valet.

Macron i röstningsbåset på söndagen.

Macrons miss

Han hade två tänkbara scenarior.

*Att franska folket av rädsla för extremhögern skulle rätta sig efter Macrons pekpinnar och rösta på mitten.

*Att Nationell samling skulle få egen majoritet och chans att styra Frankrike och då visa hur inkompetenta de är i praktiken. Vilket skulle göra att fransmännen inte röstar på Le Pen i presidentvalet 2027.

Inget av dessa slog in.

Istället skapade Macrons nyval kaos.

Presidenten försöker. motverka det genom att avslå sin premiärministers avskedsansökan och istället låta Gabriel Attal leda en övergångsregering som troligen sitter i flera månader.

Ingen kommer att bli nöjd och missnöjet i väljarkåren kommer att växa.

Så 2027 är det stor risk eller chans, hur man nu ser på det, att Le Pen väljs till president. Macron får inte ställa upp och det finns i nuläget ingen given mittenkandidat.

Den där sucken av lättnad kan snart omvandlas till ett skrik av förfäran.