Systembolaget är finare än kungafamiljen

Arkivbild.

Gott nytt år, det är en ny dag, ett nytt år. 

Hade du roligt igår? Var du ensam, hade du sällskap? 

Gick du till Systembolaget den 30:e och stod i kön som vek runt hörn och bort till de roterande dörrarna? Tänkte du som du gör varje år att du är en idiot? Att man kan köpa nyårsbubblor den tjugotredje juni eftersom de inte blir härskna? Svindlar det när du tänker på att man skulle kunna åka till Systembolaget en gång om året och ha alla flaskor i en skrubb? Inser du, likt varje år, att ingen kö rör sig så fort som den till systemet, både den in i butiken och den ut via kassan? Blir du nästan lite rörd när du tänker på hur fint det är att vi har systembolaget, helt ordning och reda. Att det är en institution finare än kungafamiljen. 

Köpte du en flaska champagne för tvåhundra eftersom bubblorna ska vara finare än en vanlig helg men att femhundra är lite väl? Köpte du ett rött vin från Spanien eller Sydafrika som kostade hundrafemtio kronor eftersom det ska vara finare än det ni dricker framför På spåret men att trehundra är lite väl? Googlade du ditt recept plus godaste rödvinet? 

Kom du förresten på i kön till kassan att du återigen hade glömt att ta med tygkassar och att alla lådor är slut och att du måste köpa plastkassar för sex kronor styck och att det är som att vaska en tia parkeringstid som inte gått ut och att du är en idiot som tycker att det är pengar när du utan att tänka efter la sjuhundra kronor på en kruka från Berg potter för att det är märkes?

Kom du hem från systemet och åt ris därför att du har barn och ibland är det ris för att barn gillar ris?

Blev det fest hos någon du tycker om, klädde du ut dig jag menar upp dig, hade du målade naglar och örhängen från H&M som är för tunga för örat och hur gör kändisarna, vad är deras snibbar gjorda av, man undrar ju.

Var förrätten godare än huvudrätten? Sa ni till varandra att man borde göra huvudrätt av förrätten och skrockade lite åt saken? 

Skålade ni på en slaskig altan sorglig som ett ukrainskt potatisfält och tänkte att nu är det ett nytt år men att det inte betyder ett endaste litet piss för tiden vet inte om att tiden finns för det gör den inte. Ingenting blir nytt och bättre bara för att vi har kommit på att det är den första januari idag, för januari existerar inte ens. 

Tiden är bara en konstruktion, sa en av mina döttrar. 

Fast betänk att den är himla bra att ha när man till exempel ska hinna med en buss, sa jag. 

Mm, sa hon. Hon springer alltid efter bussarna, hon bekämpar tid som en figur i Marvel. 

Vems idé var det förresten att skaffa tänkande barn. Barn ska höras, inte ställa för svåra frågor. Jag kunde inte svara på en enda fråga mina barn ställde 2021. Ställ den där, ville jag säga och peka på ett avlägset hörn där jag aldrig letar. 

Har du också ett barn som fyller tjugo år i år? Får det dig att snegla mot tiden och tro på konspirationer? Någon såg till att du föddes och fyrtiofyra år senare finns det ett barn som är vuxet och jag minns inte ett enda samtal vi haft, men jag minns alla BTS-videos jag blivit visad med handen hårt hållen om hakan så att jag inte tittar bort. 

Jävla tidjävel. 

Hoppas att ni får ett bra 2022 oavsett från när ni börjar räkna. 

Hoppas att ni hinner med bussen. 

Följ ämnen i artikeln