Kändisar man gillar ska inte vara ”nepo babies”

Vanessa Paradis och dottern Lily-Rose Depp.

Om du missat vad en nepo baby är, och varför alla pratar om det, ska jag berätta det nu. Nepo är en förkortning av nepotism och en nepo baby är en kändis som har kända föräldrar.

På 1900-talet kanske man skulle kalla det för klassamhället, att barn till rika vackra människor fortsätter vara rika och vackra?
Men ingen orkar tänka på politik och struktur längre och det är dessutom roligare att säga ”nepo baby” än att prata Pierre Bourdieu och kulturellt kapital.

 

Uttrycket har exploderat på Tiktok under året och i slutet av 2022 släppte magasinet Vulture ett omslag som broke the internet. Bebisar låg bredvid varandra på rad fast med andra huvuden, huvuden som föreställde t.ex. Zoë Kravitz och Lily-Rose Depp.
”Aw look!”, stod det, ”She has her mother’s eyes. And agent.” Vulture kartlade i numret typ alla nepo babies som är verksamma och även för mig, som av någon störd anledning intresserar mig för kändisars släktträd, var det överväldigande.
Vissa nepo babies är uppenbara, som David Beckhams son Brooklyn Beckham som blivit känd för att ja.. jag vet inte, för att han gift sig med väldigt smal tjej.

Andra är genuint överraskande och det tog emot att se dem i kartläggningen.
Att vara nepo baby är liksom inte särskilt soft. Man vill att kändisarna man gillar, typ Ben Stiller och Laura Dern, ska ha upptäckts som stjärnor blir upptäckta i gamla Hollywood-filmer.
Det vill säga slump + hårt arbete + rå talang.

 

I helgen försökte modellen Hailey Bieber äga epitetet genom att bära en t-shirt som det stod ”nepo baby” på. Men 90-talet är sedan länge förbi och ironin är död. T-shirten togs inte emot bra och allvarsamma Tiktok-användare tyckte att Bieber drev med fattiga och tog allt för lättsamt på sina privilegier.
Men vad annars ska kändisarnas stackars barn göra?
Vultures stora rep har blivit ett test för att avgöra vilka kändisbarn som är softa och vilka som är jävla gnälliga allergiker.
För även om Biebers tröja slog fel visar det på någon slags självdistans.
Allison Williams, som slog igenom som Marnie i Lena Dunhams serie Girls, svarade bra på att vara nepo baby i en intervju. Hon erkände att det gett henne fördelar och förstod att det var störigt, utan att be om ursäkt för vad hon åstadkommit.

Andra kändisar har uppfört sig precis som barn till kändisar förväntas uppföra sig, genom att gnälla och kalla Vulture för mobbare. Lily-Rose Depp (Johnny Depps och Vanessa Paradis dotter) har påstått att det inte gjort någon skillnad för hennes karriär.

 

Jag vet inte varför, men kändisbarn älskar att säga att det varit svårare för dem att bli framgångsrika och respekterade än vad det varit för andra.
Äkta rikt beteende, förresten, att vara så upptagen av andras respekt.
Men det är säkert också sant, att det är svårt för dem att vara i världen.
Tänk hur outbildade många kändisar är, eftersom de från tidig ålder börjar jobba.

Många går inte klart high school. Tänk konsekvenserna av att leva så i generationer: Riktig outbildad i USA fast med så mycket pengar att man aldrig behövt lyfta ett finger. Nä, det gör inte livet till en dans på rosor. Jag menar allvar!

Om de inte får vara kändisar, vad fan ska de göra då?