Kristersson blir inte ny statsminister

Det kräver helt andra förutsättningar

Om inte förutsättningarna ändras radikalt kommer Ulf Kristersson inte att bli statsminister.

Han har en majoritet emot sig och den visar inga tecken på att ge vika.

Moderatledaren Ulf Kristersson har fått två veckor på sig av talmannen att sondera förutsättningarna för att bilda en regering. Det kommer av allt att döma att misslyckas.

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) vill att Socialdemokraterna ska ingå i det borgerliga regeringsunderlaget för att de ska vara intresserade av att ingå i Kristerssons alliansregering.

Men det kommer inte att hända. Stefan Löfven (S) säger blankt nej.

Alltså måste Centern och Liberalerna att ändra sig och stå ut med att en Kristerssonledd regering hankar sig fram med hjälp av SD.

Men det finns inga tecken på att det är på väg att ske. Tvärtom, Jan Björklund vill till och med att en alliansregering ska förhandla budgeten med Socialdemokraterna.

  • Ulf Kristersson blir med andra ord inte Sveriges näste statsminister om inte förutsättningarna ändras radikalt. Det kan de göra även om det för närvarande inte går att se några tecken på det.
Ulf Kristersson.

En berättigad fråga i ljuset av redan kända positioner är då varför talman Andreas Norlén överhuvud taget ber Ulf Kristersson att sondera förutsättningarna för att bilda regering. Och dessutom ger honom väldigt lång tid för att utföra uppdraget.

  • Svaret är enkelt. Det beror på att riksdagen röstade bort Stefan Löfven som statsminister i tisdags förra veckan. Rikets högsta beslutande församling har alltså sagt att den inte vill att Löfven leder regeringen.

Att i det läget direkt återvända till Socialdemokraterna med Löfven i spetsen och be dem att i alla fall försöka bilda regering är omöjligt. Då hade talmannen trotsat riksdagens vilja.

Men i ett senare skede, om Ulf Kristersson misslyckats att bilda regering, går frågan självfallet till Stefan Löfven.

1990 röstades den dåvarande S-regeringen med statsminister Ingvar Carlsson bort . De hade ställt kabinettsfråga på ett omfattande sparpaket men fick inte riksdagens godkännande.

Carlsson avgick och talmannen frågade dåvarande oppositionsledaren Carl Bildt (M) om han kunde bilda regering. Bildt funderade ett par dagar och gav sedan beskedet att det inte fanns några förutsättningar.

Frågan gick då vidare till Ingvar Carlsson som återkom som statsminister efter ett par veckor.

Den här gången kan Andreas Norlén alltså i ett senare skede vända sig till Stefan Löfven. Men Löfven kommer inte heller att ha lätt att skrapa ihop ett regeringsunderlag.

  • Sverigedemokraterna, som kommer att rösta nej till Kristersson så länge han är i lag med Lööf och Centern, tänker rösta nej till alla regeringskonstellationer som inte gett efter för SD:s krav. Alltså nej till Löfven.

Annie Lööf sätter varken sig själv eller Centern i en Löfvenledd regering. Däremot kan hon kanske ingå i ett regeringsunderlag.

Jan Björklund har inte talat klarspråk på den här punkten. Men han skulle åtminstone kunna ingå i ett regeringssamarbete även om han och hans parti inte är representerade där.

M, KD liksom V kommer med all sannolikhet rösta nej till Löfven. V röstar inte för en regering där de inte ingår, de röstar emot eller lägger ner sina röster.

Den trion skulle tillsammans med Sverigedemokraterna stoppa Stefan Löfven från att bli statsminister eftersom de representerar mer än hälften av rösterna i riksdagen.

Fler partier än L, C och MP måste alltså lägga ner sina röster för att Löfven ska bli statsminister och bilda regering.

Många kommer att tvingas backa från sina positioner, kanske till och med svika sina löften till väljarna, innan Sverige har en ny regering.

Det kräver tid. Och ett uppiskat krismedvetande. Annars blir det svårt att förklara lappkasten. Både för de egna medlemmarna och för väljarna.

Tålamod är höstens dygd, har Jan Björklund sagt. Det kan bli årets citat.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.