Därför vägrar Haley kasta in handduken

Trots segern i New Hampshire är Donald Trump förbannad.

Han är arg för att den enda kvarvarande motståndaren Nikki Haley vägrar kasta in handduken.

Men det finns skäl för henne att fortsätta trots att hon i praktiken är chanslös.

I de amerikanska primärvalen handlar mycket om förväntningar. Det var ingen som ens i sin vildaste fantasi trodde att Haley skulle kunna vinna New Hampshire. Allting handlade om hur stor Trumps seger skulle bli.

Haley lyckades bättre än väntat och förlorade ”bara” med dryga tio procentenheter. Hon lyckades även få det att framstå som en framgång.

Vilket irriterade Trump.

– Vem var den här bedragaren som nyss stod på scen och lät som hon vunnit valet, dundrade ex-presidenten missnöjt.

Vad han hade velat höra är att Haley med omedelbar verkan avbryter sin kampanj och ställer sig bakom Trump.

Hans före detta FN-ambassadör vägrade falla för trycket.

Istället deklarerade hon att det är dussintals delstater kvar i racet och att hon tänker fortsätta sin kampanj. Med en månad kvar till nästa primärval kan mycket hända under tiden. Inte minst när det gäller åtalen mot Trump och hans legitimitet som kandidat.

Den 8 februari ska Högsta domstolen ta upp frågan om delstater kan ta bort Trumps namn från valsedeln med motiveringen att han diskvalificerat sig själv genom att uppmana till stormningen av Kapitolium för tre år sedan. Ett brott mot konstitutionens 14:e tillägg enligt bland andra Högsta domstolen i Colorado.

Nikki Haley vägrar ge upp.

Trumps framtid oklar

Med en klar konservativ majoritet i HD är det väl inte särskilt troligt att Trump blir portförbjuden men man vet aldrig hur domarna resonerar när de ska dissekera grundlagen.

För Haley finns inga skäl att kasta in handduken redan eftersom den närmaste framtiden för Trump är oklar. Om Trump av någon anledning faller ifrån eller gör sig omöjlig som kandidat ligger hon som enda kvarvarande utmanare bra till för att få det republikanska partiets nominering.

Så länge hon kan få sina donatorer att fortsätta stödja henne har hon resurser att hålla liv i kampanjen.

Nästa primärval är i hennes egen delstat South Carolina där hon tidigare var en populär guvernör. Visserligen ligger hon långt efter Trump i opinionsmätningarna där men med en månad av intensivt kampanjande kvar har hon alla möjligheter att bättra på sina siffror samtidigt som Trump vill koncentrera sig på den nationella kampen mot Joe Biden och inte har lust att kuska runt delstaten i en månad.

Haley har dessutom den traditionella grenen av det republikanska partiet bakom sig. De som till varje pris vill förhindra att Trump ännu en gång blir presidentkandidat.

Medan trycket är hårt från Trump och hans anhängare att hon ska avsluta sin kandidatur har hon ett starkt stöd från alla dem som fortfarande hoppas på att någon form av mirakel ska stoppa Trumps framfart.

Det är onekligen vad som krävs.

Donald Trumps framtid är oklar.

Lögnare och skurk

Ingen annan republikansk kandidat har tidigare vunnit både nomineringsvalet i Iowa och primärvalet i New Hampshire, de två som ligger först i valkalendern och normalt avgör vem som till slut blir ett partis kandidat.

Trump har dessutom gjort det men bred marginal. Det är uppenbart att de republikanska kärnväljarna, vilka är de som deltar i primärvalen, vill ha Trump som sin kandidat.

Haley har som längst fram till den så kallade Supertisdagen, då 15 delstater håller primärval samtidigt, på sig för att rubba Trump. Efter den 5 mars är det troligt att han annars har ett matematiskt ointagligt försprång i antalet delegater inför partikonventet i sommar.

Men att Trump stormar fram bland de republikanska kärnväljarna innebär inte att han med någon slags automatik slår Joe Biden i november. Trump går till val åtalad på 91 punkter i fyra olika brottmål. Republikanerna må dela Trumps uppfattning att han är utsatt för en häxjakt från sina politiska motståndare men för många andra amerikaner framstår Trump snarare som en lögnare och en skurk.

Mycket talar för att någon av rättegångarna kommer i gång under våren eller sommaren. Där kan det komma fram nya uppgifter som blir besvärande för Trump och som minskar hans chanser. Amerikanska opinionsmätningar gör gällande att Trump kan förlora 6-15 procent i väljarstöd om han blir fälld för brott.

47 procent av tillfrågade republikaner i New Hampshire anser att Trump är olämplig som presidentkandidat om han fälls för brott.

Så jag förstår om Nikki Haley försöker hålla ut i det längsta i hopp om att hon på något sätt ska kunna ersätta Trump i valet den 5 november.

Men för president Biden är kampen redan avgjort. Efter segern i New Hampshire slår presidenten fast att det står klart att det är Trump som kommer att utmana honom.