Mama Cass dog inte av en skinksmörgås

The Mamas and the Papas: John Phillips, Michelle Phillips, Denny Doherty och Mama Cass Elliot.

Av alla mina 60-talshjältar är Cass Elliot en av de främsta.

Hon sjöng i The Mamas & the Papas och dog när hon var 32 år.

Det är fake news att det berodde på en skinksmörgås.

Jag började lyssna på popmusik som sändes på radion 1966, när jag var elva år. Veckan delades in av de olika programmen, Kvällstoppen, Tonårskväll, Opopoppa, Pop 66, Tio i topp.

Det året hörde jag ”California dreamin´” med The Mamas and the Papas för första gången. Jag var fast.

I dag, nästan 60 år senare, är det fortfarande lika omtumlande när låten kommer på Retro FM (som jag har på i bilen på sommaren). På Spotify har den lyssnats på 858 miljoner gånger.

”All the leaves are brown/and the sky is grey”, börjar den (vilket möjligen är okänt för yngre generationer, för det är en återkommande fråga i Stockholms svåraste pubquiz).


Sommaren 1967 sommarjobbade syrran och jag som städerskor på posten där pappa var stationsmästare. För lönen köpte jag min första LP-skiva, ”Deliver” med de fyra medlemmarna Michelle Phillips, Cass Elliot, Denny Doherty och John Phillips i The Mamas & the Papas på omslaget.

Jag kan nog sjunga alla låtarna på den i sömnen.

Jag studerade omslaget i detalj och försökte förstå vad som egentligen pågick där i Kalifornien.

Nu vet jag det, tyvärr.

Den underbara musiken, stämsången med Cass Elliots kraftfulla och karaktäristiska röst som förtrollade mig var en sak, den trasiga verkligheten bakom den en annan.


Michelle Phillips, nyss fyllda 80, är den enda överlevande i gruppen. Hon kallar deras två och ett halvt år tillsammans för ”en total melodram”.

I sina memoarer berättade John Phillips dotter Mackenzie att hennes pappa gett henne kokain när hon var elva år och inledde en incestuös relation när hon var 19.

I gruppens kaos med sex och droger var det Cass Elliot som for mest illa. Hon mobbades öppet för sin vikt i både låtar, på scen och i tv-program. Ofta var det hon själv som drog tjockis-skämten.

Hon var olyckligt förälskad i kollegan Denny Doherty som senare sa: ”Hon vägde faktiskt 135 kilo, och jag var inte karl nog att hantera det”.

Vikthånet ledde till jojobantning som tillsammans med drogmissbruk slet på den briljanta sångerskans kropp. När hon hittades död i London 29 juli 1974 hade hennes hjärta gett upp.

Men hennes manager var livrädd för att Mama Cass, som framstod i offentligheten som en jordnära, rolig och glad person med exceptionella sällskapstalanger, skulle förknippas med drogmissbruk.


Så han bad en nöjesjournalist att skriva i sina minnesord att dödsorsaken var att Cass Elliot satt en skinksmörgås i halsen och kvävts.

Det blev fake news som på ett grymt sätt förminskade en exceptionell artist till en glupsk tjockis och gjorde att hon år efter år blev hånad istället för hyllad.

Nu är det slut med det. I en artikel nyligen avslöjade New York Times sanningen bakom ”en av de grymmaste och mest ihärdiga myterna i rockhistorien”. Cass Elliot är till slut erkänd som den stjärna hon verkligen var.

Följ ämnen i artikeln