Det finns bättre saker att säga till en partyknarkare

Mycket kan man säga om den så kallade “swishlistan” i Sundsvall och mycket har också sagts.

Som till exempel att det är obehagligt med den angiverikultur som tycks breda ut sig i samhället. Ivrigt påhejat av regeringen med deras lag om anmälningsplikt och av Sveriges poliser som inte verkar kunna få nog av utökade befogenheter och allmän övervakning.

Jo, man ska anmäla brott men här finns mycket som skaver. 

 

Extra oskönt känns det att SVT går ut och uppmanar folk som känner igen ett namn på listan att söka upp och konfrontera den personen. I ett klipp på SVT:s hemsida ses en Robert Gatugård, samordnare för det narkotikaförebyggande arbetet i Sundsvalls kommun, komma med tips på vad man ska säga när man ställer en bekant mot väggen. Ett tips är att ta upp hur farligt det är att köpa knark eftersom man då riskerar att bli avslöjad som knarkare, vilket ju är himla skamligt.

Personligen tycker jag att det finns bättre saker man kan säga till en närstående man precis fått reda på brukar narkotika. Men visst, argumentet “det ser illa ut” funkar säkert. Det är väl bara det att “det ser illa ut” är så dumt och osmakligt som argument eftersom det signalerar att det som egentligen är det enda viktiga är att fasaden ska vara intakt.

Robban hade kunnat tipsa om att säga sånt som: “Är du okej? Varför tror du att du knarkar? Kan jag stötta dig på något sätt?”

Eller varför inte: “Hur har du råd att köpa ladd i dessa tider med hög inflation och stigande räntor? Du måste vara jätterik, grattis!”

Det funkar ju också att gå åt tough love-hållet. Typ: Är du fucking dum i hela jävla huvudet!? Köpa kokain för 1000 kronor grammet? I dessa tider?! Vad fan, du har ju barn Stefan (eller annat namn)!!! Har du helt förlorat förståndet?! Varför köper du inte tjack i stället för en tredjedel av priset och med en effekt som håller bra mycket längre? Dessutom blir du inte så oskön och egocentrisk utan tvärtom riktigt trevlig och hövlig! Därav uttrycket: TJACKARTIG!!!! Tänk Stefan, tänk!

Ja, tänk om den där Robban sagt så i stället, då hade man ju kunnat respektera honom.

 

Ytterligare en grej jag tycker Robban och SVT borde ha uppmanat folk att säga till dem på listan är detta: VEM I HELA FRIDENS HELVETE KÖPER DROGER MED SWISH!? Jesus Kristus! 

Här jobbar Björn Eriksson och Sveriges samtliga pensionärer dag och natt för att behålla kontantsamhället enbart av den enda anledningen att du ska kunna köpa centralstimulerande utan att hamna i klammeri med rättvisan och så går du ändå och fuckar upp allt genom att betala med en app som registrerar och spara samtliga transaktioner!

Hur dum får man vara!? Mormor gråter Stefan! 

Avslutningsvis känns det också ovärdigt på gränsen till omänskligt att bli ditsatt av SVT.

Det är bra fräckt att de först kräver en på tusentals kronor som de sen lägger, utan att man bett om det, på att filma långsamma älgar som inte vill, para ihop personer med andra personer som de absolut inte vill ha något att göra med i “Gift vid första ögonkastet” och flyga stockholmare upp och ner till Umeå vilket de inte heller vill eller förstår, för att vara med i något som kallas “Go’Kväll” och sen – efter allt detta – har mage att be ens brylling eller gamla lågstadielärares före detta arbetskollega att säga åt en på skarpen.