Näste man till Haag?

Benjamin Netanyahu får hård kritik efter larmen om svältkatastrof i Gaza.

Vare sig det sker med berått mod eller ”bara” är en följd av kriget så går det inte att blunda för att Israel använder svält som vapen i sitt krig mot terrorstämplade Hamas.

Den givna följdfrågan är; blir premiärminister Benjamin Netanyahu nästa världsledare som åtalas av krigsförbrytardomstolen i Haag?

Följ ämnen
Gaza

Varningar om hungersnöd och svält i Gaza har duggat tätt i månader. Senaste dagarna hör USA:s utrikesminister Anthony Blinken och Unicef till de som slagit larm. De är bara några av många som pekat på att de hjälpsändningar som Israel tillåter in i Gaza är alldeles för få för att kunna försörja den helt avskurna enklavens drygt två miljoner invånare med tillräckliga mängder mat, vatten, mediciner och andra nödvändiga varor.

Israel försvarar sig med att man måste kontrollera lasten så att där inte göms vapen, byggmaterial eller andra produkter som Hamas kan använda i kriget mot Israel.

Omvärlden försöker pressa Israel att tillåta mer hjälp men även om Netanyahu ibland låter som han är beredd att göra det sker väldigt lite på marken.

Före kriget körde 500 lastbilar med förnödenheter in i Gaza varje dag. Nu är det nästan aldrig mer än 200 och ofta mindre än så.

Den humanitära katastrof som kriget skapat är nu på väg att förvandlas till en av Israel skapad svältkatastrof. Human Rights Watch anklagade redan i slutet av december Israel för att använda svält som vapen. Liknande uttalanden har kommit från både FN-chefen Gutierrez och EU:s ”utrikesminister” Joseph Borrell.

Netanyahu och andra ministrar i hans högerextrema regering bedyrar att de inte använder svält som vapen men omvärlden är inte blind.
 
Det har gått så långt att USA:s president Joe Biden gett order om att amerikanska trupper ska bygga en nödhamn i Gaza som kan ta emot hjälp sjövägen. Sedan några veckor tillbaka släpper USA och en del andra länder nödhjälp i fallskärm från luften.

Israel har inte protesterat men det är inte från Netanyahu som initiativen kommer att få in mer hjälp.

Den israeliske premiärministern ser istället ut att tro att om Gazas befolkning tvingas svälta så kommer de att anklaga Hamas för sina umbäranden. Precis som han tror att samma sak ska hända när Israel bombar sönder bostadshus i Gaza.

Förstörelsen är enorm i Gaza.

Garanterat finns det en och annan palestinier som förbannar Hamas för vad deras terrorattack mot Israel den 7 oktober förra året har lett till. Men det mesta av hatet riktats mot Israel. Netanyahus svälttaktik kommer att slå tillbaka mot Israel med full kraft i form av en ännu större palestinsk vrede mot Israel. Ett glödgat hat som någon gång i framtiden kommer att utlösa nya terrorhandlingar mot den judiska staten.

Taktiken motverkar med andra ord sitt syfte.

Bortsett från det riskerar Netanyahu att göra sig skyldig till krigsbrott och förvandla Israel till en pariastat i omvärldens ögon.
 
Att medvetet låta civilbefolkningen svälta ihjäl är inte förenligt med krigets lagar. Medan det kan diskuteras hur mycket bomber som är ett proportionerligt svar på Hamas terrorattack så är det betydligt svårare att slingra sig ur svältanklagelserna.

Förra året riktade krigsförbrytardomstolen, ICC, ett åtal mot Rysslands president Putin. Inte för det mest uppenbara, att ryska soldater begått fruktansvärda krigsbrott mot civila i Butja och på andra platser i Ukraina, utan för att han låtit föra bort barn från Ukraina till Ryssland. En konkret handling som är relativt lätt att föra i bevis.

Det skulle inte förvåna mig om Netanyahu är näste världsledare som hamnar på krigsförbrytardomstolens lista över åtalade.

Om det verkligen blir så handlar väldigt mycket om två saker.

  • Vad slutresultatet av kriget mot Hamas blir. Hur många palestinier kommer att ha svultit ihjäl när det väl är över? Netanyahu har fortfarande möjlighet att förhindra en total svältkatastrof genom att tillåta massiv införsel av hjälp. Maten och medicinerna finns. Det är Israel som hindrar dem från att komma fram.
  • Ett åtal mot Netanyahu eller andra i den israeliska regeringen måste initieras. Sydafrika har redan stämt Israel för folkmord inför internationella domstolen, ICJ. Men då är det staten Israel som står åtalad. Inte enskilda individer. Sannolikt tar det flera år innan domstolen kommer med ett utslag.

ICC, den internationella brottmålsdomstolen, anser att krigsbrott som begås i de av Israel ockuperade områdena Västbanken och Gaza, faller under deras mandat trots att Israel inte erkänner domstolen. Man granskar redan tidigare händelser.
 
Netanyahu spelar ett högt spel. Israel är på väg att förlora mycket av sitt stöd från västvärlden. 

EU fattar inom kort beslut om sanktioner mot extrema israeliska bosättare som man anser ytterligare inflammerar konflikten genom att med våld beslagta palestinsk mark på den ockuperade Västbanken. Till och med Tysklands förbundskansler Scholz kräver att Israels släpper in mer hjälp. Tyskland som av historiska skäl alltid stått benhårt på Israels sida.

Chuck Schumer uppmanar Israel att hålla nyval.

Joe Biden kräver också att Netanyahu ska avvärja svältkatastrofen. Han applåderade offentligt ett tal av demokraternas talman i senaten, Chuck Schumer, där denne uppmanar Israel att hålla nyval och göra sig av med Netanyahu.

Omvärlden vill se ut ett slut på Netanyahus svälttaktik. Hur länge till kan han fortsätta slå dövörat till?