Var är feminist-fightingspelen?

Från spelet Call of Duty.

Alla i min familj är mer eller mindre roade av att spela spel på sina telefoner, Ipads och datorer.

Framförallt mina barn är lindrigt besatta av spel och fram tills ganska nyligen har jag varit tämligen oberörd kring det faktumet. Inte haft någon åsikt.

Inte argat upp mig eller oroat mig. Tyckt att folk är omoderna som nojjar över våldet i spelvärlden.

Tänkt att spelandet är precis som vilket annat lekande som helst.

Tills den dagen jag förstod att spelet min femåring nyss hade tjatat sig till att få ladda ner handlade om att vara en macho-gangster som rånar, stjäl bilar och skjuter ner oskyldigt folk i staden Rio. Spelets övriga upplägg är oklart.

Det handlar allra mest om att göra förbjudna saker helt enkelt och tabun i sig är väl inget nytt att vilja undersöka och utforska och jag tror ju inte att min femåring kommer att bli någon våldsverkare över natten för att jag hade för dålig koll på hans nedladdningar.

Det som däremot slog mig när jag upptäckte hans i lönndom nedladdade gangsterspel var dess totala fantasilöshet.

Trots att spelskaparna är unga och fräscha och borde ha någon slags aning om genus och feminism och sånt så befolkas fightingspelen fortfarande av de mest könsstereotypa figurer man kan tänka sig och allt går precis som vanligt ut på att döda eller ha ihjäl saker som hotar dem i mer eller mindre stor utsträckning. Killarna i spelen är fortfarande 80-tals uberamacho, har sixpack på magen, jättekäkben, kostym eller linne och armybrallor, och buskiga ögonbryn.

Tjejerna har gigantiska pattar och rumpor, latexdräkter med string, högklackat och får bara vara hjältar om de samtidigt är supersexiga. Könsstereotyperna är värre än i den verkliga världen. Så tråkigt.

Illustratören Anna Nilsson gjorde tydligen samma spaning som jag och bestämde sig på kul för att skapa varianter på de mest kända kvinnliga spelkaraktärerna. Det skulle hon inte ha gjort. Hatet och hoten från de ultrakonservativa spelutövarna lät inte vänta på sig. Helt absurt och så fullständigt fantasilöst som sagt.

När kommer fightingspelet där man till exempel får vara Valerie Solanas som går loss fullständigt på torskar, trafickingligor och maktmissbrukande män i största allmänhet?

Hur fantastiskt roligt och otippat skulle inte det spelet vara?

Galen, härlig, anarkafeministhjälte som går loss på misshandlande män som förpestar kvinnors och barns liv. När det spelet finns kommer till och med jag förlora mig i fightingspelens värld.

Himmel

”Let's dance” har faktiskt ett oemotståndligt gäng dansar den här säsongen. Jag njuter varje fredag.

Helvete

Pollen. Nu kommer skiten igen och jag går runt som en rödgråten zombie för att jag glömmer ta medicinen i tid.

Följ ämnen i artikeln