”Låt ansvariga få äta maten”

Karin Ahlborg om hur man löser matproblemet

Det går att lösa matproblemet väldigt enkelt: Tvinga de ansvariga, politiker och upphandlare, att tjänsteäta maten varje dag.

Jag hör inte till dem som anser att storkök är av ondo och inte har jag några problem med att mat tillagas, kyls, transporteras och äts flera dagar senare.

Så ungefär gick det till när mamma fraktade med sig mat 50 mil när hon kom på besök och det var suveränt god mat.

Det som avgör om maten blir osmaklig är vad man lagar maten av och om någon alls bryr sig om hur den smakar, inte var och när den lagas.

För några år sedan levde jag en vecka på mat som Carema levererade till äldre via hemtjänsten. Den lagades till i ett sjukhuskök och levererades samma dag inom ett närområde. Inte nog med att maten var rent ut sagt äcklig, den hade också ett uselt näringsvärde visade de analyser vi gjorde.

Faktum är att den maten inte så lite påminde om skolmaten som jag åt på 60- och 70-talet när all mat lagades på plats. Inte fan blev den god och härlig för det, inte.

Å andra sidan kan jag, när jag inte har barn hemma, med god aptit äta färdigmat från Gooh eller Dafgårds.

En usel kock kan fördärva maten i ett litet kök på plats medan duktiga kockar och receptutvecklare kan kreera god mat i ett jättekök.

Prutar man på råvaror och tar man för många genvägar och skiter man i hur maten smakar så hjälper ju inget på-plats-kök i världen.

De företag som levererar mat till sjukhus, skolor och äldreboenden gör det enbart för att tjäna pengar och det gör man lättast genom att sänka kvaliteten på råvarorna och anställa outbildad personal.

Om alla som är ansvariga för maten i kommunerna och landstingen tvingades äta sin upphandlade mat till lunch varje dag så skulle nog problemen med läbbig, smaklös och näringsfattig mat rätta till sig av sig själv, tror jag.

Följ ämnen i artikeln