Romskräcken finns även på de mest oskyldiga platser

Ett tips till dig som råkar tillhöra en etnisk minoritet: Se inte för exotisk ut. Ha inte fel efternamn, om du inte vill hamna i ett skånskt polis­register. Men se inte heller för vit ut! Var inte blond och blåögd.

För då kan det gå som för barnen som omhändertogs av polis runt om i Europa den gångna veckan.

I går verkade det som att följetongen om lilla Maria i Grekland äntligen får ett slut. Och efter en vecka av spekulationer tyder allt på att den misstänkta, fattiga familjen talade sanning hela tiden.

Medierna har redan börjat urskulda sitt sensationslystna rapporterande om de bortrövade änglabarnen. Självkritik är minst sagt på sin plats.

– Myten att romer stjäl barn tycks fortfarande leva vidare och det är ren skrämselpropaganda, sa Hans Caldaras från Romskt kulturcentrum när jag intervjuade honom i veckan.

En annan myt som spelat in här är att människor med romskt ursprung inte kan ha blå ögon. Så rotad är den rasistiska föreställningen om hur romer ser ut och är, att folk med en enda blick tycker sig kunna avgöra om en familj har något skumt i görningen.

Men romskräcken finns inte bara hos Lundapolisen, norska Fremskrittspartiet eller de irländska myndighet­erna. Utan också på tillsynes oskyldiga platser, som barnbokshyllan. Även Astrid Lindgren har skrämt barn med tjuvaktiga ”tattare”. Det är känt att man tvättat exempelvis Enid Blytons Fem-böcker från nidbilder av resandefolk, och ersatt dem med campare.

Värst är att det aldrig tar slut.

Så sent som i går uppträdde Lady Gaga med sin nya låt, ”Gypsy”. Också den full av klyschor kring den nomadiska, cirkustokiga romska livsstilen, som knappast hade gått obemärkta förbi om det rörde sig om någon annan grupp.

”I love a gypsy life” sjunger Lady Gaga, ”I am a man without a home”.

På en känd svensk klädkedja kan man just nu köpa blommiga kläder av designern Matthew Williamsson, som beskrivit sin vurm för den romska klädstilen: ”Jag har alltid velat rymma i väg med zigenarna”.

Det är konstigt, för häromdagen läste jag en artikel i DN om romska Jenni, som jobbar i en butik med babytillbehör och som bor med sin familj i en lägenhet vid Odenplan. Någonstans får jag en känsla av att det inte är henne som Lady Gaga & Co vill flytta in hos.

Följ ämnen i artikeln