När inkontinensskydden säljer bättre än barnblöjor

Hon är 30-40 år.

Hon vill sätta spår, göra karriär och föda barnen efter 30.

Och hon vill göra allt samtidigt. Men det får inte vara något halvdant. Det ska vara perfekt och det hänger på henne att genomföra det.

Varför?

Därför att hon vet vad hon vill.

Men det har ett pris: Antalet sjukskrivningar av kvinnor har ökat för tredje året i rad i Sverige. Åtta av tio kvinnor under 40 år var sjukskrivna någon gång under förra året.

Och den psykiska ohälsan ökar.

Kvinnor mår sämre än män. Kvinnor är mer sjukskrivna än män.

I dag släpps tre nya utredningar som alla handlar om kvinnor, arbete och jämställdhet. Och att ”vardagspusslet” inte går ihop.
För 40 år sedan skanderade unga kvinnor på Stockholms gator och torg: ”Ropen skalla, daghem till alla”. Och krävde: Gratis daghem till ­alla barn och lagstadgad rätt till arbete på samma villkor som mannen. Fri abort och smärtfri förlossning.

Och i dag? Tja, vem minns att det någonsin har varit på något annat sätt?

Ingen.

Ändå är det tuffare i dag. Det är ett hårdare och osäkrare arbetsklimat. Det är ­högre tempo och högre krav. Färre måste göra mer.

Och eftersom de flesta kvinnor fortfarande gör det mesta hemma, jobbar män och kvinnor på olika villkor.

Något som visar sig i statistiken: I dag är det dubbelt så hög sjukskrivning av kvinnor i nästan alla yrken.

Är det någon som tycker att det är okej?
Läser i Observer Magazine att 30-plus i Japan har löst jämställdheten på sitt eget sätt. Man lägger allt krut på jobbet och har därför slutat med kärlek, sex och relationer. Till och med attraktionen är ett minne. 61 procent av de ogifta männen och 49 procent av kvinnor mellan 18-34 säger att de inte har någon romantisk relation med någon.

Och 45 procent av kvinnor mellan 16-24 säger att de inte är intresserade av sexuella kontakter. Och mer än en fjärdedel av männen känner likadant. Miljoner unga japaner har slutat dejta.

Och det här förklaras med att det inte går att kombinera barn, äktenskap och yrke i Japan. Det är en omöjlighet.

Och då väljer både kvinnor och män att jobba. Och om det blir en lucka: att resa, dansa och lyssna på musik.

Japan har ett av värld­ens lägsta födelsetal och det sägs att man säljer mer inkontinensskydd till de äldre än blöjor till barnen.

Kanske något för oss?

Följ ämnen i artikeln