Lönen är orimlig – men de kommer att förlora

185 kronor mer om dagen.

Det är vad sjuksköterskorna vill ha.

Det kommer de inte att få.

Vid lunchtid i dag går av allt att döma 3 500 sjuksköterskor i strejk. Vårdförbundet, som organiserar 85 000 kommun- och landstingsanställda sjuksköterskor och biomedicinska analytiker, kräver högre löneökningar än arbetsgivarna i Sveriges kommuner och landsting, SKL, är beredda att betala.

I grunden är det här en väldigt lättbegriplig strejk. Den handlar nämligen om löner. Ingenting annat.

En genomsnittlig sjuksköterska, anställd av landstinget och utan specialistutbildning, tjänade förra året 23 730 kronor. Kommunalanställda syrror fick 1 300 kronor mer.

Sköterska blir man inte över en natt. Det krävs tre års högskoleutbildning. Tre år med studielån som ska betalas med den ganska magra skärv som blir den färdigutbildade sköterskans lott.

Vårdförbundet kräver att lönen höjs med 1 700 kronor i år och lika mycket nästa år. Det betyder 185 kronor mer per arbetsdag för den som jobbar heltid. Före skatt. De kräver också att lönen efter ett års anställning ska vara minst 22 000 kronor.

Kraven kan betraktas som modesta eftersom sjuksköterskorna inte ens efter en sådan höjning skulle vara i närheten av några fantasilöner.

Arbetsgivarna säger ändå nej. Argumenten är att det skulle kosta för mycket. Och att sjuksköterskorna, med undantag av ett par år, kan se tillbaka på ett decennium av kraftigt höjda löner.

Men i valet mellan arbetsgivare och sköterskor kommer inte allmänhetens sympati att hamna hos Ingela Gardner Sundström (m), kommunalråd i Österåker och ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Hjälten i den här konflikten kommer att bli Anna-Karin Eklund, ordförande i Vårdförbundet. Trots att hennes medlemmars strejk drabbar vården, både den akuta och den planerade.

Nästan alla tycker nämligen att sjukvård, som man behöver när man är som skörast, är viktig. Men för att den ska fungera krävs att folk vill jobba där. Och att de får rimligt betalt. Det har inte sjuksköterskorna om man jämför med andra yrkesgrupper med samma ansvar och krav på utbildning.

Det kokar bland syrrorna. Till och med Vårdförbundet har tagits på sängen av den uppdämda ilskan. På nätet har över 30 000 personer skrivit på ett upprop för 5 000 kronor mer i månaden till sköterskorna. När ledningen för ett par veckor sedan ville säga ja till medlarnas bud satte medlemmarna klackarna i backen. Deras svar var ett rungande nej.

Om konflikten inte är löst om två veckor trappas den upp.

Ytterligare 5 000 sjuksköterskor går ut i strejk.

Florence Nightingale finns definitivt inte längre.

Följ ämnen i artikeln