Trycket ökar på Sanders att dra sig ur

Efter ytterligare tre mycket klara segrar för Joe Biden ökar trycket kraftigt på Bernie Sanders att dra sig ur presidentkampen.

Han har i praktiken inte längre någon chans att vinna. Medan mätningar visar att coronakrisen stärkt Bidens chanser mot Trump.

När Joe Biden hölls sitt segertal från hemmet uppträdde han redan som om han var partiets presidentkandidat. Omgiven av amerikanska flaggan poängterade han att viruset drabbar alla, fattig som rik, och att alla amerikaner är i det här tillsammans.

Han framträdande gav en fingervisning om den Joe Biden vi kommer att få se i valrörelsen i höst. Den erfarne politikern som vill ta på sig rollen som landsfader.

För även om inget är klart ännu så har jag oerhört svårt att se hur Demokraternas presidentkandidat skulle kunna heta något annat än Joe Biden.

I tider av kris vill väljarna ha en erfaren ledare att hålla i handen. Bidens åtta år som vicepresident under Barack Obama smäller betydligt högre än Sanders karriär som senator för Vermont.

Då spelar det mindre roll att Biden ibland verkar förvirrad och gör felsägningar.

I de tre delstater, Florida, Illinois och Arizona, som höll primärval i går vann Biden tvåsiffrigt i alla . Han har nu nått över tusen delegatröster, strax över hälften av det som krävs. I praktiken finns det inga segerchanser för Bernie Sanders även om han skulle göra väldigt bra i från sig i de primärval som återstår.

Joe Biden tog ytterligare tre klara segrar i primärvalet i USA.

Ansvarslöst

Därför kommer trycket från det demokratiska partiet mot Sanders att bli mycket kraftigt att han ska dra sig ur racet och ställa sig bakom Biden som kandidat.

Dels för att partiet så snart som möjligt vill ena sig kring en kandidat som kan utmana Donald Trump i höst. Men framförallt för att coronapandemin gör att USA precis som stora delar av Europa kommer att stänga ner under de närmaste veckorna och kanske månaderna.

Att under de omständigheterna fortsätta med primärvalen som om ingenting hade hänt skulle många betrakta som ansvarslöst. Redan i går ställde Ohio in sitt primärval. Guvernören gav order om att vallokalerna inte fick hålla öppet på grund av smittorisken. Istället fick folk poströsta.

Om situationen i USA förvärras är det svårt att se hur primärval ska kunna hållas i de delstater som återstår. En del har redan skjutit upp sina val men vem tror att coronakrisen är över redan i sommar?

Demokraternas presidentkandidat ska formellt utses på partikonventet i mitten av juli. Om det nu överhuvudtaget kommer att kunna hållas. Kanske skulle man kunna flytta det en månad men sedan drar valrörelsen i gång.

Partiet vill absolut inte ha en återupprepning av vad som hände 2016 när Sanders fortsatte utmana Hillary Clinton ända fram till sommaren och därmed försämrade hennes chanser att besegra Trump.

Vadslagning

I år är det svårt att se något motiv för Sanders att fortsätta. Han är utan chans och 78-åringen kan knappast ställa upp i nästa presidentval 2024.

Det enda logiska är att Sanders inom kort drar sig ur.

Joe Biden räckte i sitt segertal också ut en hand till Bernie Sanders anhängare där han lovade att lyssna på dem.

För de flesta demokrater finns det bara ett kriterium när de utser presidentkandidat. Han måste kunna slå Trump. Även där har Biden gått från klarhet till klarhet.

För första gången tror nu vadslagningsfirmorna att Biden kommer att vinna över Trump. Det kan låta som en löjlig värdemätare. Men i andra val har oddsen från spelfirmorna visat sig vara en lika pålitlig indikation som opinionsmätningar.

Normalt borde coronapandemin gynna en sittande president. Men många anser att Trump så här långt varit senfärdig i sina svar för att möta hotet. Länge viftade han bort det. Nu har han ändrat ton men frågan är om det räcker.
Mycket beror givetvis på hur situationen utvecklas.

För Trump har ekonomin varit den stora röstvinnaren. Nu plötsligt pekar alla kurvor nedåt. Även om det inte är hans fel så är det sannolikt honom väljarna kommer att straffa ifall de blir arbetslösa och fattiga.