Julen – den kan du glömma

En månad kvar – men det kommer inte​ att bli ​som vanligt

Jag skulle vilja uttrycka det så här: glöm julen. I alla fall som den brukar gestalta sig.

Att restriktionerna skulle tillåta massor av folk i trånga vardagsrum och julbuffé förefaller overkligt.​

​Statsminister Stefan Löfven har varit inne på det flera gånger redan. Hur vi sköter oss nu avgör hur vi kan fira lucia och jul.

Så här sade han exempelvis i sitt tal till nationen i söndags kväll:

– Det vi som land gör fel nu får vi lida för senare. Det vi gör rätt nu får vi glädje av senare. Det vi gör nu påverkar hur luciafirandet kommer att se ut. Hur julfirandet kommer att se ut.

I likhet med många andra tycks Löfven fortfarande hoppas att det kanske skulle kunna ordna upp sig. Att julen ska bli någorlunda vanlig, trots coronan.

Men jag tror tyvärr att vi kan glömma det. Fetglömma som det heter numera. Det kommer inte att bli ens någorlunda normalt.

Här är de viktigaste skälen:

Stefan Löfven höll tal till nationen under söndagen.

 

1. Håll avstånd. Myndigheterna ger visserligen olika besked om hur långt ett acceptabelt avstånd är, det varierar mellan en armlängd och två meter eller lite mer.

Men oavsett vilket längdmått man själv anser är det rätta avståndet är det få som bor så stort att man hela tiden kan hålla det i en vanlig bostad med paketöppning och kanske även lekar.

En buffé, ett sätt att få ordning på julens många rätter, går däremot att arrangera med bibehållna säkerhetsavstånd. Om en ordningsman som ingriper vid överträdelser utses.

 

2. Taket på åtta personer. Det införs i morgon och ska gälla i upp till fyra veckor. Det låter mer som en from förhoppning än en realitet att det ska vara helt borta då. Jag tror att det kommer att förlängas. Taket gäller formellt sammankomster som omfattas av ordningslagen – men ska vara normerande för hela samhället. Det inverkar hämmande på planerade julkalas a la Fanny och Alexander.

”Overkligt att restriktionerna skulle tillåta massor av folk i trånga vardagsrum”, skriver Lena Mellin.

 

3. Löfven- och Hallengren-regler. Stats- och socialministern har under presskonferenser den senaste tiden lanserat egna regler, eller snarare personligt färgade regler. Om man ska följa dem blir det traditionella julfirandet också svårt, eller direkt omöjligt, att genomföra.

Enligt Hallengren håller man inte social distans om man vistas närmare en annan människa, som inte tillhör det egna hushållet, än 1,5 meter i 15 minuter. På Folkhälsomyndighetens hemsida återfinns, trots mycket letande, inte motsvarande regel.

Statsministern anser att ingen tills vidare får träffa, i meningen umgås, någon utanför det egna hushållet. Om man är ensamboende får man träffa en eller möjligen två nära vänner.

Folkhälsomyndigheten använde i det första fallet formuleringen ”om möjligt undvika” Ensamstående tas inte upp alls, vad jag kunnat se trots ivrigt googlande.

Folkhälsomyndigheten har lovat att komma med sin syn på julfirandet i mitten av december. Men som det ser ut just nu törs jag lova att restriktionerna i stort kommer att bestå. I dag, när det är en månad kvar till julafton, finns ännu inget som tyder på motsatsen.

 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.