Kanske har det vänt för Biden

USA:s president Joe Biden har fått en välbehövligt uppsving. Men räcker det för att ta hem mellanårsvalet?

Efter en vår och försommar där motgångarna avlöst varandra börjar det plötsligt se lite ljusare ut för Joe Biden och demokraterna.

Frågan är om den senaste tidens framgångar räcker för att vända valvinden till kongressvalen i USA om knappa tre månader.

Förväntningen har länge varit att demokraterna går mot en brakförlust i valet till representanthuset i november. Mycket har också talat för att man riskerar förlora sin knappa majoritet i senaten.

Om republikanerna får majoritet i kongressens båda kamrar innebär det att Joe Biden får ännu svårare att få igenom sin politik och att det blir ännu tuffare för honom att bli omvald 2024.

Men de politiska vindarna kan svänga snabbt och just nu verkar det som Joe Biden fått rejäl medvind. Här är några exempel:

Klimatet

• I helgen gick Bidens stora reformpaket för att möta klimathotet igenom i senaten.

Detta sedan några ändringar har gjort att de två demokratiska senatorer som tidigare vägrat stödja förslaget plötsligt svängde. Därmed räckte vicepresident Kamala Harris utslagsröst för att få igenom lagförslaget värt 3 700 miljarder kronor.

Att representanthuset godtar miljösatsningen anses givet eftersom demokraterna har en klar majoritet där.

Paketet är också en stor framgång för klimatkampen i världen. Utan att ha USA med på tåget går det inte att minska utsläppen så mycket som Paris-avtalet föreskriver.

Men det innehåller också valfläsk i form av billigare mediciner för äldre amerikaner.

Terrorism

• För bara en dryg vecka sedan lyckades USA döda al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahiri, en av hjärnorna bakom terrorattackerna i USA den 11 september 2001.

Även om det finns frågetecken för Zawahiris inflytande under senare år var likvideringen av honom precis den typ av konkret framgång som Biden behöver för att visa väljarna att han håller hemmanationen trygg. USA visade återigen sin högteknologiska förmåga att döda fiender långt bort. Den här gången utan att skada någon annan än det tilltänkta objektet.

Majoritet för abort

• Den konservativa delstaten Kansas röstade nyligen med stor majoritet för att behålla aborträtten. En välkommen framgång efter det svåra bakslaget för Biden när USA:s högsta domstol i början av sommaren avskaffade den nationella rätt till abort som amerikanska kvinnor haft de senaste 50 åren.

I valet 2020 vann Trump med stor marginal Kansas.

Folkomröstningen i delstaten bevisar det som alla opinionsmätningar visar, att en majoritet av amerikanerna stödjer rätten till fri abort fram tills att fostret är livsdugligt. Vilket innebär att en majoritet stöttar Joe Biden mot Högsta domstolen.

Trycket ökar

Detta är tre välbehövliga framgångar för Joe Biden och demokraterna som de kan visa upp för väljarna inför mellanårsvalet.

Till det ska läggas att det ekonomiska läget just nu ser lite ljusare ut. Bensinpriserna har sjunkit mer än 50 dagar i rad. Bränslekostnaden för de extremt bilburna amerikanerna är en väldigt viktig faktor när de lägger sin röst i början av november.

Inflationen är visserligen fortfarande hög med ser ut att vara på väg ner efter centralbankens kraftiga räntehöjningar.

Den amerikanska arbetsmarknaden är fortsatt god. Förra månaden tillkom mer än en halv miljon nya jobb.

Nu gäller det för Biden att omvandla framgångarna till bättre opinionssiffror. Presidentens popularitet är visserligen på väg upp men ligger fortfarande strax under 40 procent.

Amerikanska väljare brukar använda mellanårsvalen för att visa sitt missnöje med de sittande makthavarna, inte minst presidenten.

I år finns det ytterligare en dimension. Mellanårsvalet kan bli avgörande för Bidens beslut om han ställer upp till omval i presidentvalet 2024. Förlorar demokraterna makten ökar trycket på Biden att kliva åt sidan och ge någon annan chansen om två år.

Och över allt svävar Donald Trumps ande.

Kongressvalen blir också en värdemätare för hans möjligheter att göra comeback 2024.