SD vill vara säkra på att Löfven sparkas

Annars tänker de inte hjälpa V och Dadgostar

Uppdaterad 2021-06-17 | Publicerad 2021-06-16

Sverigedemokraterna vill veta att Stefan Löfven verkligen röstas bort från jobbet som statsminister.

Annars tänker de inte ge sig in i Vänsterpartiets hyrescirkus.

Håller SD fast vid sin linje går V-ledaren Nooshi Dadgostar förlorande ur den strid hon själv blåst till. Hon vinner varken kampen för hyrorna i nyproduktionen eller avsätter Löfven.

Senast klockan tio i morgon vill Vänsterpartiet ha besked av statsminister Stefan Löfven (S). För att göra henne nöjd ska han antingen kasta utredningen om fri hyressättning i nyproducerade bostäder i papperskorgen. Eller sätta sig i förhandlingar med Hyresgästföreningen, oklart om vad, som ska vara klara senast då riksdagen träffas igen efter sommaren, det vill säga i mitten av september.

Det troligaste är att Stefan Löfven över huvud taget inte säger något när Vänsterpartiets tidsfrist går ut. Varför skulle han göra det?

Men svarar han fel på Nooshi Dadgostars frågor – eller struntar han i att alls svara kommer hon att gå vidare. Ambitionen är att fälla Löfven och regeringen i en misstroendeomröstning i riksdagen.

För att ens väcka frågan om en sådan omröstning måste minst 35 ledamöter kräva det. Vänsterpartiet har 27.

M och KD har hittills ställt sig iskalla till Vänsterpartiets försök att utlösa en regeringskris.

De fyra partierna bakom Januariavtalet, S, MP, C och L, är av naturliga skäl inte heller intresserade.

Återstår gör Sverigedemokraterna. Men V vill inte ha med dem att göra och har därför inte ens diskuterat saken med dem.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet är Sverigedemokraterna inte intresserade av att ge Vänsterpartiet en hjälpande hand. Varken med att få en förtroendeomröstning till stånd. Eller trycka på röd knapp i en sådan omröstning om Löfven. Röstar 175 eller fler emot honom har riksdagen gett både honom och regeringen sparken.

Men innan SD ger sig in i det här vill de vara säkra på att omröstningen verkligen leder till att Löfven röstas bort. Motsatsen skulle ju leda till att Löfven får nytt råg i ryggen och det vill SD inte medverka till.

Så länge Moderaterna och Kristdemokraterna håller fast vid att de inte vill fälla regeringen Löfven på den här frågan sitter SD lugnt i båten. I skrivande stund har M och KD inte haft några kontakter i frågan med V.

Det ser alltså mörkt ut för Nooshi Dadgostar.

För närvarande verkar det varken som hon kan stoppa utredningen om fri hyressättning i nyproducerade bostäder. Eller fälla Stefan Löfven och resten av regerinen.

Fyra timmar efter Nooshi Dadgostars tidsgräns går ut, klockan 14 i morgon eftermiddag, är det frågestund med Stefan Löfven i riksdagen. Det är ett evenemang som återkommer ungefär en gång i månaden. Om inte Stefan Löfven sagt något innan dess kommer han garanterat att få frågor om det där och då.

Men det lär inte hjälpa Nooshi Dadgostar.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.