Vill du leva för evigt? Byt ut din kropp

Här genomför kirurger en operation på en person som fått en genmodifierad grisnjure.

Jag har, till min stora fasa, upptäckt att många av er spenderar tusentals kronor på träning, dieter, piller och skönhetsoperationer.

Sluta genast med det. 

Byt ut hela kroppen i stället, om du vill leva för evigt.

Den 21 maj släpper företaget BrainBridge en animerad video på Facebook. Berättarrösten är dramatisk och som tagen från en framtid där allt är möjligt. Men det är framför allt de makabra bilderna som får tittarna att gapa. De visar hur ett par robothänder tar loss huvudet på en döende man och blixtsnabbt opererar fast det på en annan kropp. Som Nicholas Cage och John Travolta i filmen ”Face/Off” från 1997. Men den här gången är det inte bara ansiktet som byts ut. Nu snackar vi om en maskin som utför huvudtransplantationer. Världens första!

Videon blir såklart viral. Allt fler lägger alltmer tid och pengar på att må bra och leva längre – ivrigt påhejade av populistiska forskare som Peter Attia och Andrew Huberman som tjänar stora pengar på sina populära poddar om hur man optimerar livet. I skrivande stund är den globala hälsoindustrin värd två triljoner dollar, enligt konsultbolaget McKinsey.

  

Det är så mycket att det inte säger någonting. Så låt mig ge dig ett mer konkret exempel: den amerikanska lyxgymkedjan Equinox erbjuder just nu ett skräddarsytt hälsoprogram för den som vill leva längre, och trots priset – 500 000 kronor per år – är väntelistan lång. Därför är det inte någon slump att miljontals tittar och tusentals kommenterar BrainBridges spektakulära video.

  

Den högoktaniga tabloiden New York Post får nys om den revolutionerande innovationen och rapporterar att BrainBridge (“a biomedical engineering startup”) planerar att börja operera på riktiga människor inom åtta år. Drömmen om evigt liv lever i ett dygn – sen kraschar tekniknördarna på facktidningen MIT Technology Review festen. De avslöjar att det inte finns någon bläckfiskliknande robotdoktor som kan byta ut människohuvuden. Faktum är att det inte ens finns något företag som heter BrainBridge.

Bakom filmen står istället filmskaparen Hashem Al-Ghaili som har gjort det till en tävling att lura journalister att tro på (o)vetenskapliga genombrott.

  

Men Al-Ghaili hävdar bestämt att syftet med den senaste videon är att uppmärksamma de framtida möjligheterna till evigt liv. Och det sjukaste med den här historien är att hans vision kan bli verklighet. AI-revolutionen väntas på sikt förändra det mesta från grunden. Inte minst vården, neuroteknologin och läkemedelsbranschen. Tack vare hypersnabba och megaprecisa AI-robotdoktorer och Elon Musks hjärnchipp, som hjälper oss att styra elektronik med tanken (som jag skrev om i februari), är det inte omöjligt att du i framtiden kommer att kunna byta ut din kropp när den är döende eller har gått sönder.

Och, det viktigaste: du får behålla dina minnen och egenskaper.

  

Människor som har dedikerat sina liv till att finna nyckeln till evigt liv, som Longevity Biotech Fellowship-gänget, tycks vara hyfsat överens om att det billigaste och snabbaste sättet är att byta ut själva kroppen.

Nördarna på MIT Technology Review håller med om att halshuggningen är en utmaning, men tycker att Al-Ghaili reder ut många frågetecken i sin video. Nästa utmaning är att få kroppen att besvara den nya hjärnans signaler, men lyckligtvis finns det redan i dag exempel på förlamade människor som har kunnat gå igen efter att läkare kopplat samman deras ryggmärgsskador med elektronik.

  

När du väl har öppnat dörren till ett alternativt slut, eller en alternativ fortsättning, uppenbarar sig en rad nya möjligheter. Varför måste kroppen ha tillhört en människa? Ge mig en syntetisk kropp, så länge jag kan styra min telefon med tanken och leva vidare i digitala spegelvärldar. Eller varför inte leva vidare på en djurkropp? Redan i dag lever människor med grishjärtan. Eller varför inte dela kropp med någon annan? Det gör ju somliga tvillingar redan i dag. Det kanske kan vara lösningen på den globala ensamhetsepidemin?

  

Jag förstår om många av er är arga på mig för att jag gläntar på en förbjuden dörr. Men den etiska diskussionen lämnar jag över till er. Själv har jag fullt upp med att isbada, käka piller och fundera över när jag kommer undan med att ta botox. Jag är 43 år och snacket går redan bland mina vänner. Vi drömmer framför allt om evig ungdom. Tänk om man kunde byta ut hela kroppen…